Astăzi este sărbătorit Ioan Iacob Hozevitul, sfântul născut la Botoșani, rămas orfan la trei ani

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este sărbătorit pe 5 iulie. Acesta s-a născut la 23 iulie 1913 într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani, într-o familie de țărani foarte credincioși, anume Ecaterina și Maxim Iacob, fiind singurul copil la părinți.

Rămânând orfan de ambii părinți la doar 3 ani, este crescut de bunica sa iar la finalizare liceului de la Cernăuți, părăsește lumea cea deșartă îndreptându-se spre Mănăstirea Neamț.

Întra în monahism iar apoi călătorește în Țara Sfântă, topindu-și trupul cu multe osteneli, privegheri, post si rugăciuni ca în final să își dea prețiosul său suflet în mâinile Creatorului. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a decedat pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera care-l găzduise în ultimii ani de viață. 

Trupul sau a rămas întreg după strămutarea la Domnul fiind bine mirositor și făcător de minuni, așadar a fost canonizat de Biserica noastră la data de 20 iunie 1992 iar de Sinodul Bisericii din Ierusalim la 31 ianuarie 2017, având data de prăznuire 5 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *