Mortul e de vină! O fabrică din Botoșani, absolvită de vină după moartea unui angajat, într-un accident de muncă

stiri, upss, botosaniUn accident de muncă produs în urmă cu peste șase ani la societatea comercială UPSS SA Botoșani și soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 40 de ani s-a încheiat, miercuri, cu o hotărâre judecătorească oarecum surprinzătoare. 

Judecătoria Botoșani a decis, în urma unui proces care a durat aproape trei ani, încetarea procesului penal față de societatea Utilaje, Piese de Schimb și Servicii SA și față de directorul Florin Pricopi care au fost acuzați de neluarea măsurilor privind sănătatea şi securitatea în muncă și ucidere din culpă.

Decizia judecătorilor a fost motivată prin faptu că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. 

De asemenea, judecătorii au respins acțiunea civilă deschisă de familia victimei accidetului de muncă, însă soluția nu este definitivă.  

Nefericitul eveniment s-a întâmplat în luna martie 2014, când un muncitor al UPSS SA a fost strivit de o bilă de spart fonta. În urma anchetei desfăşurate, procurorii au constatat nereguli legate de securitatea în muncă la UPSS SA.

Astfel, anchetatorii au constatat atât culpa comună a muncitorului Andrei Costache, care nu avea ce să caute sub bila, dar şi a responsabililor fabricii, ca urmare a faptului că aceștia nu au făcut o revizie capitală a echipamentului vechi de peste 40 de ani, deși gradul de uzură era ridicat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au dispus trimiterea în judecată a directorului general, Florin Pricop, dar şi a societăţii UPSS, pentru ucidere din culpă.

La audieri, directorul societăţii a menţionat că nu se consideră vinovat, accidentul producându-se din culpa muncitorului. De cealaltă parte, familia victimei s-a constituit parte civilă cu 10.000 de euro.

Directorul unei fabrici, acuzat de ucidere din culpă după moartea unui muncitor

Solutia pe scurt: I. În temeiul art. 396 alin. 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. i Cod procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC UTILAJE, PIESE DE SCHIMB ŞI SERVICII SA Botoşani, prin reprezentant legal Skokan Niculae pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor privind sănătatea şi securitatea în muncă prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal. În temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală, achită inculpata SC UTILAJE, PIESE DE SCHIMB ŞI SERVICII SA Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă prev. şi ped. de art.192 alin. 1 şi 2 Cod penal. II. În temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, achită inculpatul PRICOP FLORIN pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor privind sănătatea şi securitatea în muncă prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal şi ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 Cod penal. Respinge acţiunea civilă alăturată procesului penal de către părţile civile Andrei Mărioara, Bradu Alina şi Andrei Marius Ionuţ. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 29 iulie 2020.
Document: Hotarâre  758/2020  29.07.2020

One thought on “Mortul e de vină! O fabrică din Botoșani, absolvită de vină după moartea unui angajat, într-un accident de muncă

  1. Mortul e de vina – pt ca nu mai poate vorbi ! NESIMTITILOR !
    Dar, victima s-a dus acolo din placere – ca a fost dirijat de un sef . Sef de atelier, seful de sectie si etc.

    DRACUL SA VA IA !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *