Un bebeluș de zece luni, cel mai tânăr donator din România. A salvat viața unui băiat, care aștepta de șapte ani un transplant

Medicii de la Iași au transplantat rinichii unui bebeluș de zece luni, aflat în moarte cerebrală, unui băiat de 14 ani, care se luptă de mai mulți ani o boală genetică, din cauza căreia nu a putut să se dezvolte. „Eram conștientă că pentru sănătatea copilului meu trebuia să moară altcineva”, a spus mama lui, la o zi de la intervenție, scrie Libertatea.ro.

Una dintre cele mai complexe echipe chirurgicale formate vreodată la Spitalul Parhon din Iași, unitatea medicală specializată în nefrologie, urologie și dializă, a realizat duminică o intervenție în premieră pentru țara noastră: au transplantat rinichii prelevați la Cluj de la un bebeluș aflat în moarte cerebrală, de doar 10 luni, la un copil de 14 care aștepta de șapte ani pe lista de transplant.

„Au mai fost intervenții de la donator copil către un alt copil aflat pe lista de așteptare. Este a patra astfel de intervenție realizată la Spitalul Parhon, dar este cel mai tânăr donator întâlnit vreodată la noi. Sunt intervenții complexe fiindcă implică o echipă de transplant lărgită, ajutorul colegilor de la Terapie Intensivă, cu specializare pe pediatrie și chirurgie pediatrică. Toată echipa a fost convocată și a participat la recoltarea de duminică”, a declarat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale. El a mai spus că are o recunoștință „profundă” pentru familia donatorului: „Nu putem compara acest gest cu niciunul în lume”.

Viața lui Gabi, băiatul de 14 ani care a primit perechea de rinichi nu a fost una ușoară, după cum povestește chiar mama sa, Sorina Geosan. Este al doilea născut într-o familie cu patru copii, iar mama sa își amintește cât de greu i-a fost, anii în care acesta a făcut dializă, să îi explice de ce el trebuie să se trezească la ora 04.00 și să meargă cu ambulanța la spital, în timp ce frații lui dorm în continuare.

„Făceam analize de rutină înainte ca el să intre în clasa I, la școală. L-au găsit cu anemie severă, i s-a făcut o ecografie, iar la rinichi au găsit chisturi. Aici a început, a făcut dializă peritonială, după un an jumătate se afla în hemodializă și de atunci facem navetă în fiecare săptămână de la Bacău la Iași. Vrea mereu să fie sănătos ca ceilalți copii, să meargă la școală, să nu mai piardă lecții, să fie și el un copil normal. Mereu mă întreba: «mama, eu de ce nu am fost un copil normal ca toți ceilalți?» Iar acum, după șapte ani, are această șansă”, povestește Sorina Geosan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *