Restaurarea Casei lui George Enescu din Mihăileni, la final. Evenimente culturale deosebite vor marca deschiderea porților către comunitate

În primele zile din luna iulie Fundaţia Pro Patrimonio a pornit energic activitatea de cercetare şi cartare a meşteşugurilor şi meşteşugarilor din jurul Casei lui George Enescu de la Mihăileni în cadrul proiectului „Zilele Casei Enescu – explorări şi exerciţii cultural-muzicale”.

După 7 ani de la semnalarea pericolului de distrugere ireversibilă, vara aceasta se încheie restaurarea Casei lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, şi se pregătește deschiderea porţilor către comunitate. Cu sprijinul AFCN şi UiPath Foundation, Fundaţia Pro Patrimonio a pregătit în acest sens o serie de activităţi educaţionale şi evenimente culturale tematice. Acestea sunt menite să o readucă la viaţă în contextul zilelor noastre şi să ajute un public cât mai divers să conştientizeze valoarea culturală a casei şi potenţialul acesteia de a se redefini în contemporan, prin prisma valorii sale muzical-memorialistice şi arhitecturale, dar şi prin oportunitatea poziţionării acesteia în jurul unor importante resurse naturale şi umane.

Proiectul „Zilele Casei Enescu – explorări şi exerciţii cultural-muzicale” se va desfăşura pe o perioadă cumulată de aproximativ trei săptămâni în această vară şi foloseşte experienţa acumulată în patru ani de ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu pe care fundaţia le-a realizat în jurul altor obiective de patrimoniu – Conacul Perticari-Davila, Conacul Neamţu şi Vila Golescu – de care se ocupă constant. Sunt preluate în acest program elemente din ghidul „Educaţie pentru Patrimoniu” (http://bit.ly/GhidEducatiePentruPatrimoniu) şi sunt introduse elemente dedicate de muzică, specifice locului. Întreg demersul este completat de o cercetare specifică a resurselor locului, ce vizează în primul rând materialele, meşterii, sunetele şi poveştile zonei.

O cercetare şi o cartare creativă a resurselor culturale ale locul a debutat deja între 1-4 iulie 2020. Pe o rază aproximativă de 50 – 60 km în jurul obiectului de arhitectură – Casa lui George Enescu din Mihăileni – două echipe au patrulat timp de patru zile.

Traseul a avut la bază hărţile de meşteri existente online precum şi informaţii preţioase şi bogate culese de la muzeele de etnografie şi centrele de informare turistică din zonă la care s-au adăugat indicii oferite chiar de oamenii locului. Abundenţa meşterilor din aceste locuri a obligat echipa de cercetare să facă o selecţie forţată a vizitelor pe teren şi să păstreze deschise pistele de cercetare şi pentru alte dăţi. În total au fost vizitaţi 25 de meşteri iar în urma acestei activităţi echipa de proiect s-a familiarizat la pas prin sate, oraşe şi muzee de profil cu diferenţele şi asemănările culturale ale Bucovinei şi Moldovei.

„Chiar dacă tema acestui proiect se limitează la cercetare, ideile noastre de viitoare colaborări au pornit deja la drum cunoscând meşteri atât de pricepuţi şi din domenii atât de variate. În experienţa maraton a cercetării de teren am cunoscut: fierari, împletitori, sculptori şi tâmplari, pietrari, pielari, sticlari şi ţesătoare. La fel ca şi în cercetarea de la Câmpulung Muscel, din jurul Vilei Golescu, am rămas impresionaţi atât de bucuriile cât şi de greutăţile fiecărui meşteşug. Păstrarea şi readaptarea tuturor acestor tradiţii la prezent sperăm să facă cândva obiectul unei viitoare colecţii Honest Goods a Casei Enescu şi să incite cât mai mulţi oameni să acceseze resursele umane şi culturale existente în apropiere”- Andreea Machidon, arhitect şi coordonator al programului Educaţie pentru Patrimoniu – Fundaţia Pro Patrimonio

Informaţiile bogate adunate se vor concretiza într-o viitoare hartă a meşterilor şi a resurselor din jurul casei. În luna august urmează o caravană educaţională pentru patrimoniu ce-i va pune într-un mod practic şi ludic pe copii în rolurile de specialişti din domeniul patrimoniului (urbanist, arhitect, istoric şi peisagist), ateliere cinematografice şi de animaţie, un atelier surpriză de tip DIY precum şi provocarea realizării şi îngrijirii unei mici grădini la Casa lui George Enescu din Mihăileni.Vor fi organizate seri de filme în comunitate şi un eveniment festiv, alături de o expoziţie online a proiectului, adresate unor grupe de public cât mai diverse. Sunt adunate astfel cercetările şi experimentele creative cumulate şi sunt aduse în atenţia oamenilor opera şi viaţa lui George Enescu, în contextul celebrării zilei acestuia pe 19 august şi a marcării internaţionale a anului Beethoven.

În funcţie de evoluţia pandemiei COVID-19 şi de restricţiile ce pot să apară acest program poate avea modificări.

„Zilele Casei Enescu – explorări şi exerciţii cultural-muzicale” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează din februarie 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni pe parcursul întregului an.

Despre Pro Patrimonio

Pro Patrimonio este o organizaţie non-profit care are ca misiune principală conservarea, salvarea şi reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural, pentru a-l salva de la dispariţie. Scopul este de a reintroduce în circuitul economic un patrimoniu construit în prezent abandonat care şi-a pierdut rolul şi de a-i reface legăturile identitare şi cu comunitatea. Acţiunile se concentrează pe proiecte practice de educaţie, orientate spre reabilitarea şi refuncţionalizarea patrimoniului istoric, precum şi pe implicarea şi conştientizarea de către comunităţi a propriei identităţi. Fundaţia Pro Patrimonio susţine ideea că fiecare cetăţean poate deveni responsabil pentru patrimoniu şi că, implicându-se conştient în utilizarea responsabilă a acestuia, poate obţine avantaje şi satisfacţii, contribuind în acelaşi timp la consolidarea culturii.

Cu filiale în România, Marea Britanie şi Franţa şi înfiinţată în anul 2000, fundaţia derulează 8 proiecte concepute pentru salvarea patrimoniului, educarea şi sensibilizarea cetăţenilor faţă de importanţa patrimoniului cultural. De la fondarea sa, Pro Patrimonio a achiziţionat şi a primit cu titlu de donaţie, progresiv, proprietăţi de importanţă naţională, legate de personalităţi reprezentative pentru istoria şi cultura României. Fundaţia deţine, administrează şi colaborează, restaurează şi pune în valoare, prin diverse activităţi: Casa copilăriei lui George Enescu la Mihăileni, lângă Botoşani; Vila Golescu de la Câmpulung Muscel; Conacul Neamţu din satul Olari de lângă Craiova; o casă tradiţională săsească la Viscri; Conacul Perticari Davila de lângă Piteşti, Conacul P.P. Carp de la Ţibăneşti, lângă Iaşi; proiectul 60 de biserici de lemn, cu programe de învăţare a meseriilor de patrimoniu adresate tinerilor şi programul Educaţie pentru Patrimoniu destinat copiilor.

Despre Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani

Proiectul de intervenţie de urgenţă privind salvarea şi reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoşani, a pornit în 2013 din iniţiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena. Fundaţia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor din România – filialele Bucureşti şi Nord-Est şi Fundaţia Remember Enescu, al cărei preşedinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanţă majoră pentru identitatea naţională şi patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Ştirbăţ, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric în octombrie 2014 (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

Casa George Enescu din Mihăileni a fost donată, în proporţie de o treime în 2014 către Fundaţia Pro Patrimonio, de domnul dr. Mihai Botez, moştenitor direct al compozitorului, restul casei fiind cumpărat de către fundaţie (prin eforturi şi donaţii private) în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *