FOTO Bunicuță din Botoșani sărbătorită la împlinirea a 106 ani. Secretul longevității sale: postul și mâncarea tradițională

„Cu părul nins, cu ochii mici/ Și calzi de duioșie”. În versurile lui Ștefan Octavian Iosif o regăsim perfect pe bunicuța Leontina Turtă. A ajuns să trăiască 106 ani. I-a împlinit joi, 9 iulie, iar o așa zi mare nu a putut fi uitată de apropiații femeii.  Rudele au sărbătorit-o cu tort, i-au fost alături, au depănat amintiri, i-au cerut sfaturi, dar cel mai important… i-au arătat că este specială.

Bunica Leontina Turtă s-a născut în URSS, în Broscăuții Vechi. Drumul vieții nu i-a fost neted. Soarta a pus-o la încercare de mai multe ori. Poate cele mai mari tragedii care i-au marcat cei 106 ani au fost reprezentate de moartea a opt din cei 10 copii ai săi. Cel mai crunt pentru un părinte este să își îngroape copilul și nu este zi în care bunica Leontina să nu se gândească la ei.

Pe soțul său l-a pierdut în urmă cu aproape 30 de ani. Astăzi ar fi fost ziua lui. În prezent, bunicuța se află în grija a două strănepoate ale sale după ce ani de zile, fiica sa Elena, a avut grijă de ea până la sfârșitul vieții sale.

Bunica Leontina s-a înfruntat și cu foamea. Acum îi place să mănânce tradițional. A trăit de mică cu frică de Dumnezeu și așa își duce zilele și acum. A muncit la câmp, în grădina sa din Mihălășeni, și așa le-a pus pe masă copiilor doar produse naturale.

Nu a fost niciodată bolnavă, poate o banală răceală uneori, dar bunica a fost ferită de problemele de sănătate grave. Nu a ținut niciodată regim, mai ales că adoră sărmăluțele, dar a păstrat cu sfințenie toate posturile.

Acum, are 19 nepoți și 25 de strănepoți. Nu ține legătura cu toți, dar cel care îi calcă pragul duminică de duminică este fiul său mai mic, de 70 de ani.

„Pentru noi este o binecuvântare să o avem alături la această venerabilă vârstă, îi suntem recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut pentru noi încă de când eram în fașă , iar faptul că bunica noastră a plecat la Ceruri în urmă cu doi ani, pe noi ne-a unit mai mult durerea decât să ne despartă. Acum este în grija noastră, și nu ne pripim nicicând să-i fim alături”, ne-a spus Andreea Motrici, strănepoata bătrânei.

Autor: Mihaela Macovei

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *