Zilele Eminescu, organizate on-line în ediția din iunie

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează  Zilele Eminescu, ediția din iunie. Dată fiind starea de alertă în care ne aflăm și necesitatea luării măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, activitățile se vor desfăşura on-line.

Manifestările vor începe la ora 10.00 cu un Te Deum ținut în Bisericuța familiei Eminovici. La ora 10.30 vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului.

De la ora 11.00, pe site-ul Memorialul Ipotești vor fi disponibile înregistrările evenimentului.

Premiul pentru traducerea și promovarea operei eminesciene unui traducător propus de un juriu național, din care fac parte: prof. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), prof. Vasile Spiridon (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), prof. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), va fi acordat și în acest an. Pe site-ul instituției va fi disponibilă înregistrarea textului de Laudatio și răspunsul la Laudatio.

Propunem, de asemenea, o retrospectivă a Premiul pentru traducerea și promovarea operei eminesciene. Inițiat de Memorialul Ipotești în anul 2011, premiul a fost acordat, de-a lungul timpului, traducătorilor: Chiril Covaldji (Rusia) – 2011; Geo Vasile (România) – 2012; Constantin Abăluţă (România) – 2013; Gisele Vanhese (Franţa) – 2014; Christian W. Schenk (Germania) – 2015; Adrian George Sahlean (SUA) – 2016; Enrique Nogueras Valdivieso (Spania) – 2017; Jean-Louis Courriol (Franța) – 2018; Ognian Stambolie (Bulgaria) – 2019.

O retrospectivă a Premiul Naţional „Petru Creţia” va fi, de asemenea, disponibilă pe site. 

Lecturile sub genericul Poeți în dialog, cu participarea poeților Nichita Danilov și Emilian Galaicu-Păun, moderate de Lucia Țurcanu, de asemenea, on-line, vor putea fi vizualizate pe aceeași pagină.

Memorialul a pregătit și două expoziții: în sala „Horia Bernea”expoziția Pe urmele lui Eminescu. Desene de Spiru Vergulescu din colecția de grafică a Memorialului; în sala „Portaluri” – o expoziție din colecția de artă a Memorialului Ipotești. Expozițiile vor fi deschise și pentru vizitare în perioada iunie-septembrie.

Înregistrările concertului simfonic, susținut de Filarmonica din Botoșani la Ipotești în 2019, vor fi disponibile, de asemenea, începând cu ora 11.00

Filmele evenimentelor vor fi disponibile pe site-ul memorialului: http://www.eminescuipotesti.ro/ și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com