Ruleta, un instrument de nelipsit din trusa de scule. Cum să-ți alegi ruleta potrivită?

Indiferent de ce tip de muncă ai de făcut pe lângă casă sau chiar în mod profesional, arareori nu vei avea nevoie de un instrument de măsurare a lungimilor și distanțelor. De aceea, o ruletă nu ar trebui să lipsească din trusa de scule, indiferent că ești meșter sau nu.

O ruletă robustă și ușoară, care să permită măsurarea rapidă a distanțelor și dimensiunilor obiectelor este de neînlocuit. Acest instrument poate la fel de bine să facă parte din trusa unui dulgher, al unui zidar sau să fie integrat într-o trusă de scule de utilizat prin gospodărie.

Cum să găsești, însă, cea mai potrivită ruletă pentru nevoile tale? Mai ales că, în prezent, sunt atât de multe opțiuni diferite pe piață, iar plaja de variante este foarte largă.

Nu alege o ruletă fără să te informezi. Ia-ți timp pentru a afla elementele de bază și caracteristicile fiecărui tip de ruletă. În primul rând, trebuie să știi că există patru tipuri de bază din care să alegi.

Ruleta încastrată

Acesta este cel mai popular și versatil tip de ruletă și adăpostește banda de măsurare din metal într-un suport de cauciuc, plastic sau metal, care poate fi ușor de depozitat și de transportat, având dimensiuni reduse. Este dotată și cu un „cârlig” care o poate face ușor de agățat la centura de scule.

O ruletă standard de acest fel poate fi folosită pentru o varietate de scopuri de construcții și meșteșuguri, cum ar fi instalarea rafturilor, agățarea tablourilor și prelucrarea lemnului.

Ruletă lungă sau cu tambur deschis

Sunt rulete profesionale și sunt utilizate în principal de ingineri, contractori și constructori. Acestea au o manivelă pentru retragere. Ele sunt de obicei realizate din fibră de sticlă acoperită, au marcaje de măsurare atât în picioare (feet) cât și în metri și pot avea un capăt ascuțit pentru o stabilitate crescută atunci când se măsoară distanțele la sol.

Ruletă diametru

Pentru a măsura coloane, stâlpi alte obiecte circulare, vei avea nevoie de o ruletă diametru, care este similară cu o ruletă încastrată, dar care conține o lamă ultra-flexibilă de pânză sau metal care se poate înfășura cu ușurință în jurul țevilor și stâlpilor. Această ruletă oferă o măsurare precisă folosind „pi” pentru a calcula circumferința (lungimea în jurul unui cerc) și diametrul (o linie dreaptă care trece dintr-o parte a unui cerc în cealaltă).

Ruletă de croitorie

Pentru proiectele de croitorie, este de preferat un model de ruletă de cârpă sau vinil, deoarece acestea se mulează mai ușor, pentru designul de modă și croitorie. Ruleta de cusut poate fi o simplă fâșie cu capăt metalic (pentru a preveni ruperea, dacă este făcută din pânză) sau adăpostită într-o carcasă de protecție.

Cum să alegi cea mai bună ruletă pentru tine

Indiferent de experiența ta și de proiectul pe care îl faci, o ruletă bună trebuie să aibă următoarele caracteristici:

– banda trebuie să fie rezistentă. Banda în sine – cunoscută sub numele de lamă – ar trebui să rămână dreaptă și fermă atunci când este extinsă. Benzile ieftine se îndoaie ușor, se fixează și se scufundă în anumite locuri. Banda de calitate, realizată din oțel sau fibră de sticlă, ar trebui să „iasă în evidență” literalmente.

– să aibă cârlig. Cârligul metalic din capătul benzii de măsurare asigură o citire precisă, dar prea des, acest cârlig este cea mai slabă parte a unei rulete. Când alegi ruleta, asigură-te că cârligul arată și se simte solid, fără a fi static – ar trebui să existe o ușoară mișcare de intrare și de ieșire atunci când îl tragi ușor. Cârligul este proiectat să se miște pentru a compensa propria lățime, oferind măsurări constante și precise.

– prindere pentru curea. Ruletele sunt adesea echipate cu o clemă pentru centură – un pințel de oțel sau nylon care se atașează la o centură sau un buzunar. Unii profesioniști consideră clema enervantă, deoarece adaugă volum și poate face ca ruleta să fie mai greu de ținut sau de depozitat într-un buzunar. Dacă consideri că acest lucru este adevărat, poți deșuruba clema sau poți cumpăra un model fără clamă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *