Dezvăluiri făcute de autoritățile din Botoșani despre srilankezii concediați de la o firmă de confecții. „Știți ce au adus în termosul de ceai?”

Prezente în parcarea din fața Cabanei Stejarul din Baisa, unde au fost carantinați 43 de srilankezi, autoritățile care s-au ocupat de aceștia au dat explicații halucinante pentru care „să zică mersi srilankezii că le dăm mașină până la aeroport pe banii statului”: n-au învățat limba română într-un an de zile și în plus, au fost prinși cu băutură în camere, scrie Libertatea.

Libertatea prezintă noi informații în cazul muncitorilor srilankezi abandonați duminică pe Aeroportul Otopeni, după ce fuseseră angajați de o firmă din Botoșani, duși în carantină alături de conaționali bolnavi, concediați de patronii italieni, iar apoi expediați cu autocarul spre București. Polițiștii, jandarmii și autoritățile locale care s-au ocupat de carantinarea srilnakezilor au invocat „moșteniri strămoșești” și așa-zise cuțite și foarfece ascunse sub perne de muncitorii străini peste care au dat buzna bodyguarzii angajați de patronii italieni ai fabricii de confecții GT Company.

De asemenea, la ieșirea acestora din carantina instituționalizată, autoritățile au găsit și alte motive pentru care srilankezii n-ar merita un tratament normal, deși ei au pretins că-l oferă atunci când i-au urcat în autocare pentru a-i abandona în fața aeroportului Otopeni.

„N-au învățat limba română”

Astfel, în discuția cu reporterii Libertatea, oamenii care s-au ocupat de cei 43 de srilankezi (din care 36 au fost aduși la aeroport, n.red.) în ultimele săptămâni au povestit, convinși că au dreptate, de ce modul în care s-a acționat în cazul lor e unul optim.

Primul argument: „Sunt aici de un an și două luni și nu au învățat încă limba română!”.

Asta pentru că reporterul Libertatea i-a întrebat pe cei din Botoșani de ce nu au încercat să găsească măcar un interpret de singaleză, asta în condițiile în care ziarul a găsit unul și l-a folosit la fața locului, vorbind cu el prin telefon. „Să fie sănătoși, să ne învețe limba! În Germania, Poliția nu-ți vorbește nici măcar în engleză”, a fost replica autorităților.

Acestea au povestit și alte motive pentru care, după părerea lor, tinerii asiatici nu merită respect. „Într-o seară au băgat în camere un termos, ziceau ei că e ceai. Știți ce era înăuntru? Vodcă! Vodcă era!”, au reacționat bărbații din parcare. Libertatea a fost prima instituție de presă și singura care a urmărit tot traseul srilankezilor de la Botoșani, băgați cu forța în carantină și apoi trimiși la Otopeni să se întoarcă în țara natală, asta deși aeroportul din Colombo este închis pentru zboruri comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *