O fostă judecătoare condamnată pentru luare de mită își cere înapoi pensia de magistrat

Fosta judecătoare Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii. Aceasta le cere foștilor colegi să oblige instituția la returnarea banilor luați din pensia de magistrat. În urmă cu câțiva ani, Georgeta Buliga a fost condamnată pentru luare de mită.

Ex-judecătoarea Georgeta Buliga i-a chemat recent în fața instanței pe reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Reclamanta le solicită foștilor colegi de la Tribunalul Iași să oblige CJP să îi înapoieze o sumă de bani, care i-ar fi fost luată în mod nelegal din pensia de magistrat.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al contestației, după care judecătorii vor asculta ce au de spus ambele părți implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz, scrie bzi.ro.

Fosta judecătoare Georgeta Buliga spune că sumele au fost reținute nejustificat

În cererea adresată instanței, fosta judecătoare a precizat că, pe 18 martie 2020, CJP Iași a emis o decizie prin care i s-a respins cererea de acordare a pensiei de magistrat.

„Cer să dispuneți obligarea CJP Iași la anularea deciziei din 18 martie 2020, prin care mi-a fost refuzată în mod nejustificat și nelegal solicitarea de a mi se acorda pensie de magistrat. Totodată, solicit obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii, prin care să se dispună acordarea pensiei de magistrat și, implicit, restituirea sumelor constând în diferența dintre pensia la care am dreptul conform legii și cuantumul primit din mai 2016 până în prezent, precum și restituirea sumelor ce mi-au fost reținute din pensie de la acea dată și până în prezent, întrucât aceste rețineri nu au în prezent niciun fundament legal”, a menționat Georgeta Buliga în contestație.

Fosta judecătoare a adăugat că, în urmă cu mai bine de un deceniu, CJP Iași a emis o decizie (modificată prin recalculare în septembrie 2010), prin care i-a fost acordată o pensie de serviciu de magistrat. Până în luna mai 2016, aceasta a beneficiat de acea pensie de serviciu. La acea dată, CJP Iași a emis o nouă decizie, prin care i-ar fi fost luată retroactiv pensia de magistrat. Conform reclamantei, decizia a fost luată ca urmare a interpretării privind legislația referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

„Mai mult, începând cu acea dată, mi-a fost reținută lunar o sumă din pensia nou stabilită, pentru recuperarea sumelor obținute „în mod necuvenit” prin pensia de magistrat ce mi-a fost acordată anterior”, a subliniat fosta judecătoare.

Georgeta Buliga susține că i-au fost reținute nelegal sume din pensie

Reclamanta a mai precizat că, pe 14 ianuarie 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată Decizia din 14 octombrie 2019, referitoare la aplicarea legislației privind statutul magistraților, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că interpretarea articolului 83, alin. 2 din Legea 303/2004 nu se aplică în cazul condamnărilor pentru infracțiuni săvârșite anterior intrării sale în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *