Mihaela Huncă, președinte al organizației județene PRO România: Elevii navetiști din clasele terminale sunt ignorați de ministrul Educației

Deputatul Pro România, Mihaela Huncă, susține că elevii navetiști din clasele terminale sunt ignorați de ministrul Educației, care pur și
simplu îi lasă acasă pe perioada  sesiunilor de pregătire pentru Bacalaureat și Evaluare Națională. Și asta pentru că, spune Huncă,  mersul la școală nu reprezintă un motiv pentru care o persoană poate părăsi localitatea în perioada 2-12 iunie, iar internatele nu sunt pregătite pentru găzduirea elevilor. 

Activitățile de pregătire pentru BAC și Evaluare Națională, destinate elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a, se vor desfășura în școli cu respectarea anumitor condiții.
Elevii vor purta mască, li se va măsura temperatura la intrarea în școală și vor fi conduși de un cadru didactic până în clasă în vederea participării la pregătirea pentru examenele naționale în timpul pandemiei de coronavirus.  
Ce se întâmplă însă, cu elevii navetiști? Mii de elevi fac naveta la școală din localități aflate la 50 km, la 70 km sau chiar 100 de km de unitatea de învățământ, deci cu mult peste limita de aproximativ 30 de kilometri admisă ca deplasare liberă în zona metropolitană.  Am atras atenția ministrului Educației că, mersul la școală nu face parte din motivele agreate de  Ministerul Afacerilor Interne,  pentru care o persoană poate părăsi localitatea în perioada 2-12 iunie, când și elevii navetiști încep pregătirea pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională”, precizează deputatul Pro România. 

Ba mai mult, continuă Mihaela Huncă, unii dintre acești elevi locuiau pe perioada studiilor, fie în internatele unităților de învățământ, fie la gazde.

”În ambele situații, în perioada sesiunii de pregătire, elevilor le va fi imposibil să găsească cazare. Mulți proprietari nu mai primesc pe nimeni în gazdă, iar internatele nu au deocamdată, reguli de siguranță sanitară pentru a primi elevi”, a adăugat deputatul botoșănean.

Huncă susține că accesul la Educație în România este un drept garantat de Constituție și că nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. 

Consider așadar, că, pentru a nu bulversa și mai mult sistemul de învățământ, ministrul Monica Anisie trebuie să comunice în regim de urgență,  măsurile pe care Ministerul Educației și Cercetării le va stabili pentru asigurarea participării elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, la  activitățile de pregătire pentru Bacalaureat și Evaluare Națională, cum vor putea părăsi localitățile de domiciliu, cine le va suporta cheltuielile de transport și unde se vor caza pe perioada pregătirii”, a încheiat președintele organizației județene PRO România, Mihaela Huncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com