INTERVIU Psihologul botoșănean Cristina Nenişcu vorbește despre relația de culplu în perioada pandemiei

Psihologul, psihoterapeutul și terapeutul de cuplu Imago din Botoșani Cristina Nenișcu vorbește, într-un interviu acordat BotosaniNews, despre comportamentul pe care fiecare persoană trebuie să îl aibă în perioada de pandemie.

Î: Din punctul de vedere al specialistului, care sunt aspectele la care treuie să fim atenți în aceasta perioada?

R: In aceasta etapa de pandemie globala, exista o stare crescuta de anxietate, iar temperamentele sunt mai fierbinti ca niciodata si acest aspect poate afecta comunicarea in relatia de cuplu. Creierul uman este conectat la negativitate si acest timp, este posibil sa observati fiecare lucru pe care-l face partenerul de cuplu, asta va irita (deveniti critici) astfel incat se ajunge usor la schimburi de cuvinte mai putin placute. Datorita ranilor noastre timpurii, fiecare dintre noi dezvoltam anumite mecanisme cu rolul de a ne proteja de durerea pe care am simtit-o in copilarie. Astfel devenim fie un minimizator, fie un maximizator. De fapt, cu totii exprimam raspunsuri de tip „Testoasa” si raspunsuri de tip „Furtuna cu grindina” (conform terapiei de cuplu Imago). Atunci cand simti in relatia de cuplu un factor de stres, favorizezi unul dintre aceste doua raspunsuri (de cele mai multe ori este raspunsul opus, fata de cel favorizat de partenerul tau). Ca sa intelegeti mai bine, „Testoasele”, adica minimizatorii, in relatia de cuplu, atunci cand se supara, isi exprima nevoile foarte putin, gandesc ca pot avea singuri grija de ei, practic ii exclud pe ceilalti din spatiul lor personal. „Furtuna cu grindina” adica maximizatorii, cand se supara au tendinta sa-si exprime sentimentele cu multa energie, se simt responsabili in a-si ajuta partenerul/a sa se deschida dialogului. Aceste raspunsuri de tip „Testoasa” sau „Furtuna de grindina” pot cauza mari deconectari in relatie. Este important sa ramai prezent in relatia de cuplu si sa te intrebi ce anume poti face pentru a schimba modul in care reactionezi atunci cand esti suparat/a. Atat anxietatea cat si negativitatea sunt contagioase.

Î:   Ce recomandati celor care sunt in somaj tehnic sau si-au pierdut locul de munca?

R: Da, exista numeroase familii in care unul, sau ambii parteneri sunt in somaj tehnic, sau au ramas fara job. Atunci cand cineva isi pierde locul de munca, acesta situatie ii rapeste putin din identitate, din increderea in sine si din valoarea de sine. Aceasta situatie este deprimata si stresanta iar discutiile dintre ei, creeaza o spirala descendenta ce duce spre o separare emotionala unul de celalalt. Important este sa gasiti solutii ce va pot ajuta sa depasiti aceste situatii. Solicitati ajutor atunci cand constientizati instalarea anxietatii si depresiei. Acum terapia video este o optiune excelenta! Pentru o relatie de cuplu sanatoasa este nevoie de atentia noastra zilnica, asupra relatiei. Este important cum comunici cu partenerul (fara critica, invinovatire), cu respect si bunavointa. Imbratisati-va zilnic, minim un minut, respirati profund in acelasi timp, in timpul imbratisarilor, faceti-va zilnic minim trei aprecieri unul celuilalt. Implicati-va in proiecte comune, faceti o prioritate sa cautati pozitivitate pe tot parcursul zilei, respectati-va spatiul dintre voi, adica fiecare sa aiba si activitati individuale (sa citeasca, sa mediteze, sa faca sport). In aceste momente incerte, starea de bine mentala este mai importanta ca niciodata. Zi minunata traita in prezenta constienta in toate segmentele vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *