Controlul dispus de prefect la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, finalizat. Ce a constatat Corpul de control

La finele săptămânii trecute a fost finalizat raportul privind controlul efectuat, prin Ordin al Prefectului, de către o comisie de verificare privind gestionarea situației epidemiologice provocată noul coronavirus de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani. Din comisie au făcut parte dna suprefect Rodica Zelincă, un jurist și un consilier al Corpului de Control din cadrul Instituției Prefectului care au verificat modul în care Direcția de Sănătate Publică Botoșani a organizat, a acționat și a raportat situația îmbolnăvirilor cu Covid-19 și totodată, modul în care s-a comunicat
instituțional cu unitățile spitalicești de pe raza județului Botoșani.

Astfel, s-a verificat întreaga activitate de la începutul stării de urgență și până în prezent și totodată s-a verificat modul de gestionare a persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus și internate după data de 16.04.2020, indiferent de simptomatologie și modul de aplicare a prevederilor legale.

De asemenea, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, prin organigramă sunt 3 medici epidemiologi, 2 medici infecționiști, 9 asistenți medicali, 10 asistenți sanitari și 4 șoferi, la nivelul unităților administrativ-teritoriale sunt 109 asistenți comunitari și 17 mediatori sanitari, iar o dată cu debutul pandemiei de coronavirus și a stării de urgență, s-a suplimentat personalul cu 42 de asistenți școlari, 3 medici școlari, 3 medici rezidenți și 2 statisticieni.

Din aceste motive, s-a considerat că DSP a dispus de personal suficient pentru derularea anchetelor care însă nu întodeauna au respectat cursul stabilit de actele normative în vigoare.

Concret, unele anchete epidemiologice s-au derulat haotic, neexistând nicio evidență a acestora. Mai mult, s-a constatat că fișele de lucru nu erau semnate.
Toate cele constatate se vor aduce la cunoștința Ministerului Sănătății în vederea verificării respectării prevederilor legale cu privire la modul de gestionare de către Direcția de Sănătate Publică a epidemiei de Covid-19 pe raza județului Botoșani și dispunerea de măsuri.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății l-a demis pe directorul DSP Botoșani, Teodor Ferariu pentru proasta gestionare a activității, locul acestuia fiind luat de medicul Monica Adăscăliței.

One thought on “Controlul dispus de prefect la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, finalizat. Ce a constatat Corpul de control

  1. Nici nu era necesar un control al prefectului la DSP; se vedea cu ochiul liber că acolo se lucrează ,, haotic” – cum spun controlorii. Este și normal, de vreme ce unitatea era condusă de un economist. Suntem convinși că d-l Ferariu este un bun profesionist, dar în domeniul său, nu în probleme medicale.Așa se întâmplă când oamenii se numesc după alte criterii, nu după nivelul cunoștințelor în domeniul respectiv. Și ar mai fi un lucru important: din câte se vede, nici un medic de la Spitalul județean Botoșani nu are un curs de management administrativ și, credem noi, probleme vor fi în continuare. Nu se mai poate cu ,, hei rup” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *