Măsuri speciale pentru examene. Cum se vor desfășura Bacalaureatul și Evaluarea Națională

examen de bacalaureat, stiri, botosaniŞcolile şi liceele își iau măsuri pentru intervalul în care elevii de clasa a 8-a și a 12-a vor asista la cursuri, apoi vor susţine Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională.

O clasă cu 30 de copii va fi împărțită în trei, iar băncile vor fi despărțite de cel puțin doi metri. De asemenea, în fiecare sală de curs va exista dezinfectant. Părinții rămân însă îngrijorați și recunosc că ar fi preferat ca pregătirea măcar să fie făcută online.

Specialiştii din Educaţie şi din Sănătate lucrează în aceste momente la o strategie pentru ca elevii să revină la şcoală în siguranţă pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

Marina Manea, inspectoratul şcolar: “Familiile trebuie să fie în egală măsură responsabile pentru educaţia copiilor, să evite pe cât posibil contactul cu mulţi alţi colegi şi să puntem controla şi stopa o eventuală răspândire a virusului în colectivitate.”

Reluarea cursurilor este o recomandare, însă mulţi părinţi ar prefera ca elevii să nu vină la scoala până în ziua examenului, ca să nu se îmbolnăvească.

Cum vor decurge examenele

Un examen, fie el Evaluare Naţională sau Bacalaureat va decurge cam aşa: o clasă cu 30 de elevi va fi repartizată în 3 săli diferite. Elevilor li se va lua temperatura atunci când vor ajunge la şcoală.

Copii vor purta măşti la examene şi vor fi supravegheaţi şi de un medic. Nu este exclus ca timpul de examen să fie prelungit, spun unii profesori, din cauza condiţiilor stresante la care vor fi supuşi elevii.

Şi la examene şi pe parcursul celor două săptămâni de recapitulări, intrarea şi ieşirea din şcoala se va face separat.

Profesorii vor cere liste în avans cu elevii care vor să participle la cursuri.

Rămân aşadar numeroase semne de întrebare şi multe îngrijorări cu privire la aceste două săptămâni de şcoală care se vor desfăşura în sălile de clasă.

Situație mai simplă pentru universități

La polul opus, în curtea universităţilor va fi linişte şi de acum înainte. Majoritatea au decis să anuleze examenele scrise şi să mute toată activitatea în online.

Studenţii din Cluj-Napoca de exemplu vor da examenele de acasă.

Anna Soos, prorector UBB Cluj: “Comisia va sta în faţa calculatorului, fiecare în locul lui, şi candidatul care vrea să obţină acel cartificat va prezenta lucrarea.”

Şi universităţile din Iaşi vor organiza exemene pe internet.

Dan Cașcaval, rector Universitatea Tehinica Gheorghe Asachi Iaşi: “O teleprezentare ca să spun aşa, aceeaşi comisie, acelaşi fel de prezentare şi notare. Examenele se vor da online. Acum titularul va decide dacă va fi oral online sau scris online.”

Profesorii sunt pregătiţi şi în cazul în care unii elevii vor încerca să fraudeze examenele.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *