Cum se vor face deplasările în afara localităţilor după 15 mai. Anunţul premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, în Dâmboviţa, că sunt analizate patru posibile scenarii după 15 mai, dată la care expiră starea de urgență prelungită de Klaus Iohannis.

“Sunt analizate toate posibilitățile: de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nici o formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 și decizia va depinde de evoluția epidemiei”, a spus Ludovic Orban, despre ce se va întâmpla, după data de 15 mai, scrie Libertatea. Premierul a mai spus și că, după data de 15 mai, vor mai exista restriţii în privinţa deplasărilor în afara localităţii.

“În discuţiile pe care le-am avut până acum nu vom elibera total mişcarea în afara localităţilor. Vor exista restricţii în privinţa deplasării în afara localităţilor”, a spus şeful Executivului, precizând că se face o evaluare privind tipurile de deplasări care vor fi permise. Şeful Executivului a mai spus că, în privinţa turismului, nu se pot lua decizii pripite.

„Nu am luat deciziile finale. Când vom lua deciziile finale, după analiza foarte serioasă pe care o facem, vom anunţa public, dar în ce mă priveşte pe mine, nu văd vreo restricţie în ceea ce priveşte activitatea de cazare în hoteluri, pensiuni, cu, evident, stabilirea unui set de reguli. Aici trebuie să vă spun că Institutul Naţional de Sănătate Publică şi alte entităţi, cum e ITM-ul, sunt implicate în adoptarea unor protocoale, unor reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate economică, pentru fiecare loc de muncă şi pe care le vom adopta înainte de eliminarea restricţiilor în diferite domenii. Sigur, cu anumite reguli, activitatea hotelieră poate să pornească”, a spus Orban.

Ce se întâmplă cu restaurantele

În ceea ce priveşte activitatea restaurantelor, conform evaluării epidemiologice, prezintă un risc mare de transmitere din mai multe motive, pentru că în restaurante nu poţi să porţi masca, distanţa la aceeaşi masă şi distanţa între mese, mai ales că puţine restaurante au tipuri de separeuri, adică pereţi care să separe mesele între ele. De asemenea, în general, în sălile de restaurante se adună lume destul de multă, adică şi numărul de persoane care pot fi infectate, mai ales şi nivelul de apropiere, plus imposibilitatea de a purta mască în restaurant creşte riscul de tansmitere a virusului. Şi aici facem o analiză privitoare la restaurante dar conform evaluărilor actuale, în prima fază, e puţin probabilă reluarea activităţii restaurantelor”, a spus premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *