Un medic aflat în „iadul” de la Suceava spune că cele mai afectate spitale sunt cele de tip monobloc, cum este și cel din Botoșani

Primul medic ieşean care a solicitat şi căruia i-a fost aprobată detaşarea la Spitalul Judeţean din Suceava, dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi” cum arată o săptămână de muncă într-o clinică unde sunt trataţi doar pacienţI bolnavi de coronavirus. Medicul spune că a fost o perioadă mai grea decât s-ar fi aşteptat, cel mai şocant aspect fiind lipsa de personal cu care se confruntă spitalul, dar şi neputinţa cu care se luptă bolnavii de coronavirus, care, deşi sunt conştienţi, nu pot descrie în niciun fel prin ce trec, scrie Ziarul de Iasi.

„Să ai durere toracică, lipsă de aer, să stai singur, fără vizitatori, să vezi în jur doar personal medical căruia nu îi vezi faţa, ochii, este înspăimântător”, ne destăinuie medicul Ionuţ Nistor.

Medicul povesteşte că se lucrează în fiecare zi între opt şi zece ore, iar purtarea constantă a echipamentului de protecţie face mai dificilă realizarea tuturor procedurilor medicale. „Cu echipamentul eşti mai încet, îţi faci activitatea mai greu, având şI ochelari, vizieră… Dar rezistăm, pentru că este necesar pentru protecţia noastră“. Săptămâna trecută, în secţia în care lucrează s-au înregistrat decese, dar au fost şi cazuri de pacienţI vindecaţi, chiar dacă aveau şi alte afecţiuni grave. Un astfel de caz a fost externat vinerea trecută, fiind vorba despre un pacient de aproape 60 de ani, care făcea de 18 ani şedinţe de dializă, avea o boală hepatică, o intervenţie chirurgicală pentru o altă afecţiune, însă a reuşit să se recupereze şi să plece acasă.

Specialistul ieşean va petrece următoarele două săptămâni, inclusiv sărbătorile de Paşti, departe de familie, ajutând bolnavii suceveni, şi se aşteaptă ca această perioadă să fie una şi mai dificilă. Însă este optimist, şi crede că, odată cu instituirea conducerii militarizate, focarul de la Suceava devine treptat unul ţinut sub control.

„Următoarele săptămâni vor fi grele, numărul de cazuri este foarte mare, însă în acelaşi timp pare că este controlată această răspândire. Este nevoie în continuare să se păstreze măsurile de distanţare socială în această zonă. Totodată, am observat că sunt foarte multe cazuri din afara Sucevei, din Vatra Dornei, Câmpulung sau din Rădăuţi“, a precizat dr. Nistor.

O altă observaţie a medicului este că, aparent, cele mai afectate sunt marile spitale judeţene de tip monobloc, cum este şi cel din Suceava, care se înalţă pe 11 etaje, cu toate specialităţile, spitale asemănătoare fiind şi la Deva, Arad, Botoşani, Foşcani sau Piatra Neamţ. În schimb, spitalele pavilionare, cum este şi Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă“ sau „Elena Doamna“, pot izola mai bine eventualele cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *