Învăţământul botoşănean, în clocot, din cauza întârzierilor salariale

Colegiul National A.T.Laurian

Din cauză că nu şi-au primit salariile, profesorii din mai multe unităţi de învăţământ au ameninţat cu închiderea şcolilor. Colegiul Naţional „A.T.Laurian” este una dintre unităţile de învăţământ unde cadrele didactice şi-au anunţat intenţia de a intra în grevă generală pe termen nelimitat începând de luni, 14 martie. Elevii vor trebui să se prezinte luni la cursuri şi asta pentru că sindicatul şi conducerea şcolii vor avea o întâlnire de conciliere în cadrul căreia se va decide dacă elevii vor pleca acasă sau dacă se va învăţa după un orar special, dat fiind faptul că mai sunt şi cadre didactice care nu vor protesta.

Luni dimineaţa, la ora 8,00, ne vom întâlni cu cei din sindicat la mediere. Sper totuşi că vom ajunge la o înţelegere şi că nu se va ajunge la grevă. În cazul în care se va face grevă, va trebui să facem un orar special. Elevii au fost anunţaţi să se prezinte dimineaţă la cursuri şi vor şti după ora 8 dacă rămân la ore sau dacă pleacă acasă„, a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Naţional „A.T.Laurian”.

Cadrele didactice trebuiau să îşi primească salariile de săptămâna trecută, însă fondurile nu sunt asigurate decât în proporţie de 30%. Necesarul pe luna februarie ar mai fi de încă 10 milioane lei. Autorităţile locale au solicitat posibilitatea transferului unor sume de bani de pe un trimestru pe altul, însă nu s-a primit niciun răspuns de la nivel central.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Botoşani spun că vina nu le aparţine pentru situaţia creată.

Banii pentru salariile profesorilor sunt daţi prin bugetul de stat către Direcţia de Finanţe şi de aici banii sunt trimişi în contul Primăriei, iar de aici sunt viraţi în contul centrelor bugetare. Atâta tot e implicarea Primăriei Botoşani în toată problema aceasta. Am văzut multe acuze că de vină este Flutur, că nu o să-i mai votăm că nu ne dă salariile. Nu, Primăria nu are nici cea mai mică implicare în salariile profesorilor. Noi, să avem banii, i-am da în secunda zero. Doar nu-i dau de acasă sau din bugetul local. În momentul în care îi avem viraţi în cont îi dăm mai departe. Atâta tot „, a precizat viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *