Opinie! Fostul vicepreședinte al ASF, botoșăneanul Gheorghe Marcu: Solidaritatea și coeziunea Uniunii Europene sunt pe punctul de a ne arăta contrariul

Fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Gheorghe Marcu, atrage atenția că principiile de bază care au stat la baza formării Uniunii Europene sunt în pericol. Fostul senator de Botoșani și fostul lider social-democrat din Botoșani crede că „solidaritatea și coeziunea Uniunii Europene sunt pe punctul de a ne arăta contrariul”. 

Iată un punct de vedere legat de criza provocată la nivel european și la nivel național de coronavirus:

Romania se afla intr-o confruntare cu un dusman invizibil si crud ce produce multa suferinta, asemeni “teroristului invizibil” al neuitatului Decembrie 1989.

Cum, in urma evenimentului mai sus mentionat, drumul istoric al Romaniei a suferit o schimbare importanta si pandemia va schimba directia acestui drum.

Pe toate canalele media, remarcam opinii exprimate intr-o plaja larga,
cuprinzind teorii conspirative, religioase, financiare, economice etc.
Dar in aceasta pleiada de teorii si in fata acestui dusman nemilos ce
constatam? Constatam ca solidaritatea si coeziunea, principii de baza care stau la baza celui mai ambitios proiect european -Uniunea Europeana- sunt pe punctul de a ne arata contrariul. Vedem cum “natiunile motrice “ale UE isi “inchid strategic granitele”.

Constatam cu amaraciune ca instinctul apartenentei la o natiune invinge
instinctul solidaritatii europene.

Constatam ca, precum exista competitie intre persoane, evident, la alta scara, exista competie mult mai dura intre natiuni, indiferent de sistemul de aderare sau colaborare dintre acestea.

Constatam ca dezindustrializarea masiva si transferul catre investitori
strategici a unor ramuri ale economiei romanesti a creat o dependenta prea
mare de produse si servicii fata de exterior, iar acum, in aceasta criza, vedem aceasta dependenta aproape mortala din domeniul medical, care practic, face diferenta dintre viata si moarte.

Constatam ca indiferent de ce sistem economic vorbim, statul –practic natiunea romana prin reprezentantii ei – este cel ce gestioneaza crizele majore, nu investitori strategici, acesta, asumindu-si si rolul hotaritor de principal actor economic.

Constatam ca in cei 30 ani de democratie si libertate, eliminarea oricarei scarii a valorii in promovare pe scara ierarhica sociala, a facut ca tupeul si ipocrizia sa constituie virtuti, rezultind de multe ori guverne ale Romaniei fara viziuni si strategii clare, fara solutii aferente noilor realitati si provocari atit interne, cât si internationale.

Constatam si vedem, acum, in plina criza, caractere nobile si lasitati, atitudini si nepasari, eroism si fuga de responsabilitate. Cum timpul se scurge implacabil, va trece si aceasta pandemie, lasand rani adanci in societatea romaneasca.

Ce trebuie sa invatam in urma acestei pandemii? În primul rind, Romania trebuie sa gaseasca solutii corecte si realiste la constatarile de mai sus.
Iar in al doilea rind, romanii din Romania sa duca o lupta continua  împotriva unui sistem dezumanizat, avid, egoist si divizat pe categorii si clase sociale si profund nedrept privind stabilirea si respectarea scarii valorii sociale.

One thought on “Opinie! Fostul vicepreședinte al ASF, botoșăneanul Gheorghe Marcu: Solidaritatea și coeziunea Uniunii Europene sunt pe punctul de a ne arăta contrariul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *