A fost emisă Ordonanța Militară 8. Prevede cum se desfășoară sărbătorile de Paște. Noi drepturi de circulație pentru anumite categorii de persoane. Piețele din orașe rămân deschise. Exporturile de cereale sunt interzise

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat, joi seară, a opta Ordonanţă Militară, care include noi măsuri adoptate pentru ca România să traverseze cât mai bine pandemia de COVID-19. Astfel, ministrul de Interne a anunţat că în perioada stării de urgenţă pieţele vor rămâne deschise, dar se suspendă exportul de grâu şi orez.

Vezi aici continutul integral al Ordonantei Militare 8!

În baza noii Ordonanțe Militare, este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locaţia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calităţii de apicultor se face cu adeverinţa ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile judeţene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calităţii de apicultor şi a proprietăţii asupra stupilor.   

De asemenea, este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto.  

Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.  

Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.  Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător 

Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se supendă exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, fâină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de patiserie, turte.  

Se interzice încetarea suspendării activităţii centrelor rezidenţiale pentru vârstnici, pentru copii sau alte categorii vulnerabile. Aparţinătorii, în  baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilorlegali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul de funcţionare în funcţie de necesităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com