Morții COVID, duși direct la groapă. Doar două persoane din familie merg la înmormântare. Preoții au măști și mănuși. „Rânduiala înmormântării este adaptată situației”, spune un preot din Botoșani

foto: Profimedia Images

Indiferent de statutul social, indiferent de funcțiile ocupate în timpul vieții, indiferent de cât de mulți bani lasă în urmă, persoanele moarte din cauza noului coronavirus au parte de un „ultim drum” de groază.

Fără haine pe ei, închiși în doi saci de plastic și în sicrie sigilate, morții COVID sunt duși direct la groapă. Ei nu pot fi însoțiți decât de doi membri ai familiei, nu au parte de procesiunea religioasă pentru înmormântări, nu sunt primiți în biserică și nu pot fi pomeniți în cadrul unui praznic de înmormântare.

De altfel, preoții trebuie și ei să poarte măști de protecție și mănuși la înmormântare.

„Rânduiala înmormântării este adaptată situației medicale de acum”, a declarat, pentru BotosaniNews, un cunoscut preot din Botoșani. 

Toate aceste reguli sunt impuse de autoritățile sanitare, pentru a nu permite răspândirea virusului COVID-19. Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătar, a semnat un nou ordin prin care se aprobă „Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2).

Actul normativ prevede că cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul în timp ce acesta se află la morgă. După recunoașterea mortului, personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi il introduce in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a cadavrului in sac se pulverizeaza produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fina, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se inchide si sigila capacul sicriului.

Familia sau reprezentantii administratiei publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care vor pune la dispozitie sicriul in care se pune cadavrul.

Din acest moment si pana la inhumare/incinerare sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia. Inhumarea/Incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat,” arata actul semnat de ministrul Sanatatii.

De asemenea, ordinul prevede că serviciile funerare nu vor deschide sicriul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *