Alarmant! Criza sanitară se transformă în criză economică la Botoșani. Aproximativ 10.000 de persoane au rămas fără locuri de muncă

Criza sanitară provocată de virusul COVID 19 se transformă într-o adevărată criză economică la Botoșani. Cifrele persoanelor care și-au pierdut locurile de muncă în mai puțin de o lună de la debutul epidemiei este alarmant.

Datele înregistrate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani arată că aproximativ 10.000 de contracte individuale de muncă au fost reziliate, iar oamenii au fost trimiși în șomaj tehnic. Este vorba de aproape jumătate din totalul angajaților din mediul privat din Botoșani.

Șeful ITM, Leo Kohut, susține că 9.839 de contracte de muncă au fost desfăcute, până marți, în baza unui articol din Codul Muncii care le permite acestora să beneficieze de șomaj tehnic. Din păcate, aproape 40% din ei au rămas fără locuri de muncă în ultima săptămână. 

„La data de 1 aprilie la nivelul județului Botoșani figurau suspendate un număr de 5.978 de contracte, ceea ce înseamnă că practic în uiltima săptămână s-a înregistrat o ctreștere cu 3.851 suspendări”, a precizat Kohut.

După cum se știe, cei mai afectați au fost patronii din zona restaurantelor, barurilro și cafenelelor, care au trimis oamenii acasă, după ce Ordonanța militară 1 le-a interzis să funcționeze. Ulterior, au fost închise și firmele de transport, însă de curând s-au închis și capacități de producție, precum fabrici de confecții. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *