Coronavirus. Comuna din Botoșani unde un sfert dintre oameni au plecat în străinătate și s-au întors 20. Primar: Bătrânii cred că mai merge cu usturoi și rachiu

În comuna Dersca din Botoșani, denumită și ”comuna italienilor” circa 25% dintre locuitori sunt plecați la muncă în străinătate, în principal Italia și Spania. În ultimele săptămâni, în contextul pandemiei de coronavirus, s-au întors acasă 20, care au intrat în izolare la domiciliu. Fănică Romănescu, primarul localității, spune că nu are niciun caz confirmat de COVID -19, și niciunul dintre cei întorși acasă nu prezintă simptome specifice.

Localitatea are 3.200 de locuitori, iar 25% sunt plecați la muncă în principal în Italia. Până acum s-au întors acasă 20 de oameni, iar 17 au ieșit deja din izolare, după 14 zile, potrivit Hotnews.ro.

Nu s-au întors mulți, vreo 20, care sunt în izolare la domiciliu, nu sunt confirmați. Vreo 17 au și ieșit din izolare pentru că au trecut cele 14 zile. Sperăm să nu vină deocamdată, am vorbit și cu ei și cu familiile să stea o perioadă acasă, la ei, până clarificăm treburile. Au familiile acolo, ce să facă aici? Am și eu frate în Roma, are casă acolo, de ce să se întoarcă, să-i ținem în pod? Să stea acolo fiecare până trece valul. S-au întors cei care nu aveau loc de muncă. Care au serviciu nu se întorc în România, ca nu au ce face aici, stau acolo”, a declarat pentru HotNews.ro Fănică Romănescu, primarul localității.

Edilul spune că deocamdată nu sunt probleme, dar comuna nu are spații pentru carantină.

Deocamdată așteptăm, avem fonduri, dacă nu se agravează situația, ne descurcăm. Dacă vine valul, nu avem nici locuri de cazare, dar ținem legătura cu Prefectura. Dacă apar persoane pentru carantină, îi duc în altă parte, că noi nu avem unde. Dacă vin 500 de oameni, 1000 de oameni, fiecare are casa lui, merge acolo. Avem dispensar, medic de familie care ține legătura cu toți. Avem două spitale în zonă unul la 20 de km, la Dorohoi și unul la 16 km, la Siret”, a explicat primarul.

Acesta spune că a luat măsurile necesare pentru a limita răspândirea noului coronavirus, dar probleme sunt cu bătrânii, care nu înțeleg situația.

Am închis bar, piață, și alte unități unde avea acces publicul, mai puțin alimentara și farmacia. Facem prevenire, dăm pliante, facem dezinfecție, tot centrul civic a fost dezinfectat cu soluții speciale, accesul la primărie este permis numai în caz de strictă urgență și ne protejăm cum putem, sperăm să trecem cu bine. Lumea bătrână de obicei nu înțelege. Bătrânii cred că mai merge cu usturoi și rachiu, dar în rest persoanele mai tinere, mai citite, înțeleg”, a mai spus Fănică Romănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *