Medic șef Secția Boli Infecțioase de la Spitalul Județean, despre coronavirus: Lucrurile evoluează foarte rapid. Numărul crește exponențial

Medicul Valentina Morcov, șefa Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean, susține că lucrurile evoluează foarte repede în cazul coronavirus. Dacă săptămâna trecut erau înregistrate trei cazuri de suspiciuni COVID 19 la secția de la Botoșani, miercuri numărul a ajuns la șapte. 

”În momentul acesta încep să vină pacienți care prezintă simptomatologie pentru noul coronavirus, care au și context epidemiologic. Numărul crește exponențial. Nu sunt manifestări grave. Deocamdată avem forme ușoare și doar în stadiul de suspiciune”, a declarat Valentina Morcov.

Pacienții suspecți sunt izolați în Secția de boli infecțioase, li se recoltează probe, care sunt trimse la Iași.

Toate cazurile care se confirmă se transferă la Clinica de Boli Infecțioase Iași pentru tratament. Când se va umple clinica de la Iași, vom trata noi în județ cazurile ușoare și medii și la Iași vor ajunge doar cazurile severe. Vor fi cazuri multe. Sunt foarte mulți români care au călătorit în ultima perioadă și care nu respectă autoizolarea la domiciliu. multă- lume care nu conștientizează ce pericol reprezintă pentru cei din jur, chiar și cei asimptomatici. Ei spun că nu am nimic, umblu prin oraș. Nu este așa: poți să fii asimptomatic și să transmită boala. Undeva, 10% vor face forme grave și vor necesita spitalizare. Oamenii trebuie să devină conștienți și la propria persoană și la starea celor din jur. Trebuie să ne gândim nu numai la binele nostru, ci și la cei din jur. Mă izolez la domiciliu, stau cuminte 14 zile, chiar dacă nu am niciun simptom, stau închis într-o cameră, nu cu toată familia pentru că pot să-i contaminez, după 14 zile pot să ies liniștit”, a declarat șefa Secției Boli Infecțioase Adulți. 

Ea spune că pacienții cu suspiciune de coronavirus nu sunt neapărat veniți din Italia, ci și din Belgia sau Anglia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *