Zeci de persoane aflate în carantină, cazate la mănăstire de un arhimandrit botoșănean

În lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, Biserica Ortodoxă Română pune la dispoziția autorităților spațiile de cazare din mănăstiri pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină. Mănăstirea Neamț, unde este stareț arhimandritul Benedict Sauciuc, originar din Botoșani, a fost printre primele care a ieșit în întâmpinarea celor veniți din diaspora. Aproximativ 40 de persoane se află în prezent în carantină la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al așezământului, potrivit basilica.ro.

Marea majoritate sunt din Italia, a precizat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

„Au fost aduși direct de la Vama Nădlac sau de la Oradea și sunt cazați câte unul sau doi la Centrul Sfântul Paisie. Avem aproape 40 de persoane. Au fost mai mulți, dar i-au redirecționat în alte părți”, a declarat Arhim. Benedict Sauciuc pentru Radio Trinitas.

Centrul mănăstirii are în dotare 52 de camere. Persoanele cazate primesc acolo hrană și asistență medicală.

Biserica este implicată în lupta cu noul virus pe mai multe planuri. Atât prin spații de cazare, alimente, voluntari care vin în sprijinul autorităților, cât și prin rugăciune.

Potrivit crestinortodox.ro, P.S. Arhim. Benedict (Dumitru) Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în com. Copălău, jud. Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc. În data de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate vieţuitor în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhim. Efrem Chişcariu, stareţul Mănăstirii Neamţ, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe 31 octombrie 1997, prin voinţa lui Dumnezeu şi a obştii, arhim. Benedict Sauciuc a fost ales stareţ al Sfintei Mănăstiri Neamţ, iar instalarea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie 1997. Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi cu lucrarea de licenţă „Istoricul monahismului athonit“, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, stareţul Benedict a absolvit în anul 2011 şi cursurile de Master – secţia Teologie practică a aceleiaşi facultăţi, având lucrarea de disertaţie cu titlul „Preotul săvârşitor al Sfintei Liturghii“, sub îndrumarea pr. prof. dr. Viorel Sava.
În prezent, arhim. Benedict Sauciuc ocupă şi funcţia de consilier silvic în cadrul Sectorului silvic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *