Liceul din Botoșani unde se învaţă ca în SUA sau în vestul Europei. Elevii folosesc documentare 3D şi table inteligente

Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani este unul dintre cele mai bune licee din nordul Moldovei. Cu o tradiţie de aproape 200 de ani, „Laurianul“ este o adevărată fabrică de olimpici, mai ales în domeniul matematicii, informaticii, lingvisticii şi limbilor clasice. Totodată este unul dintre cele mai implicate licee din ţară în domeniul ştiinţific, dar şi teatral-artistic, elaborând zeci de proiecte de succes, cu impact major asupra creşterii nivelului de educaţie modernă, scrie Adevarul. Iar ultimul proiect realizat, cu fonduri din domeniul privat, au transformat colegiul într-o adevărată oază de învăţământ românesc aliniat standardelor europene şi nord-americane, cu lecţii şi proiecte educaţionale unicat. Este vorba despre laboratorul SMART, o sală de clasă a viitorului plină de tehnologie şi soft-uri educaţionale de ultimă generaţie, inaugurat acum un an.

Propriu-zis, secţiunea de învăţare informatizată are în dotare zeci de calculatoare ultra-performante, o tablă SMART care permite interacţiunea virtuală, proiectoare dar şi alte dispozitive hi-tech. De exemplu, la biologie, elevii pot explora corpul uman ca şi cum ar fi ajuns în interiorul acestuia. Pot fi simulate experimente fizice de mare anvergură şi care în realitate ar fi imposibil de realizat din cauza gradului mare de periculozitate. „Fizica are o serie de experienţe care nu pot fi realizate practic. Unele sunt foarte complexe, altele presupun risscuri mari, aşa încât este necesară vizualizarea lor într-un sistem virtual“, spune profesorul de fizică Marcel Bădrăgan, unul dintre oamenii care folosesc activ acest laborator. În secţiunea practică, de experienţe, laboratorul este dotat cu tot ceea ce este necesar pentru realizarea de experimente şi ore practice la chimie, fizică, biologie. „Este o posibilitate extraordinară de a face experienţe concrete, elevul pune mâna, măsoară şi trage concluziile“, explică profesorul Marcel Bădrăgan. Secţiunea practică dispune şi de o imprimantă 3D prin care pot fi realizate tot felul de obiecte tridimensionale.

Laboratorul SMART, din corpul nou al Colegiului Naţional „A.T. Laurian“, este împărţit în două secţiuni. Prima este destinată învăţării virtuale cu ajutorul unei platforme digitale ultramoderne, iar cea de-a doua este dedicată experimentelor reale. Laboratorul SMART este special creat pentru învăţarea modernă a ştiinţelor, adică fizică, biologie, chimie. La acest laborator, unul dintre cele mai moderne de acest gen din România, au acces aproximativ 1.000 de elevi şi 50 de profesori. „Acest laborator are o structură unică. Este împărţit în două. O parte este pentru învăţarea virtuală cu o puternică componentă digitală. Pentru această secţiune beneficiem de o platformă educaţională modernă numită Mozabook, unde avem lecţii interactive, documentare 3D şi o variantă mult mai atractivă de prezentare a lecţiilor şi a testelor. Cea de-a doua secţiune a laboratorului e dedicată părţii experimentale şi aici avem dotări pentru partea de lucrări practice la chimie, biologie, fizică“, spune Mihaela Prăjinariu, directoarea liceului.

Amenajarea şi dotarea laboratorului SMART a costat peste 50.000 de euro. Cea mai mare parte a finanţării, în jur de 47.000 de euro, a venit din partea unei companii petroliere implicată în campania „Ţara lui Andrei“, prin proiectul RO SMART, la care s-au înscris 600 de şcoli din România şi au rămas în etapa finală doar 25, după analizarea proiectelor. Proiectul laboratorului SMART de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ a obţinut punctajul maxim şi toată finanţarea oferită prin proiectul RO SMART. Ideea de a participa la acest concurs de proiecte a venit din dorinţa conducerii liceului de a moderniza sistemul de predare a ştiinţelor. „Ştiinţele, după cum bine ştim, nu se pot învăţa dacă nu au o bună ancorare în practică şi în viaţa reală, ceea ce nu puteam face până acum fiindcă liceul nu avea laboratoare dotate corespunzător pentru realizarea de experimente pentru fizică, chimie, biologie. Aşa cum sunt acum tinerii, a mai face lecţii în varianta clasică este destul de depăşit“, spune directoarea Mihaela Prăjinariu. La rândul lor, profesorii liceului au ajuns la concluzia că, pentru a ţine pasul cu lumea civilizată, învăţământul românesc trebuie să depăşească barierele trecutului şi forma sa clasică, de multe ori neatrăgătoare pentru elevi. „Am 27 de ani de învăţământ. Am prins toate etapele, de la învăţământul vechi, la cel de tranziţie şi până acum. Ideea este că fără tehnologie nu se poate. Cel puţin în domeniul ştiinţelor. Ăsta este momentul în care, dacă nu înţelegem treaba asta, învăţământul este fără rost. Nu putem rămâne la aceleaşi metode în timp ce lumea evoluează. Noi încercăm să fim la nivelul celorlalţi pentru a oferi elevilor o şansă la o educaţie modernă“, spune Marcel Bădrăgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com