Atenție părinți! Puteți sta alături de copii, pe perioada cât școlile sunt închise. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

foto: Digi24

Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii a unităților de învățământ a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Legea se referă la părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, respectiv vârsta până la 18 ani pentru cei cu dizabilităţi. Liberele se acordă în baza unei cereri care trebuie depusă la angajator. 

Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se poate plăti în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Sumele pentru plata indemnizaţiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Stare de urgență începând de luni. Măsuri excepționale în România din cauza COVID 19

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *