Atenție șoferi! Mașinile abandonate pe domeniul public trebuie să aibă RCA. Proprietarii riscă amenzi

Matiz, abandonat pe Aleea Curcubeului, in spatele Parcului Curcubeului BotosaniProprietarii mașinilor abandonate pe spațiul public pot fi sancționați contravențional dacă nu au poliție de asigurare de tip RCA. Polițiștii rutieri din Botoșani atrag atenția că, potrivit Legii 132/ 2019 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, neîncheierea unei polițe de asigure pentru orice mașină parcată în spațiul public poate atrage amenzi, dar și reținerea certificatului de înmatriculare.

Practic, orice deținător de autoturism, autoutilitară sau alt timp de autovehicul trebuie să știe că mașina nu poate rămâne pe spațiul public fără a avea asigurare. Chiar dacă nu este folosită, chiar dacă nu are inspecția tehnică periodică făcută sau este defectă, mașina trebuie să fie asigurată. 

Singura soluție este ca atunci, când nu are RCA, mașina să stea pe o proprietate privată, ca să fie exonerată de răspundere în fața legii.

Asiguratul are obligația ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de asigurare și neîndeplinirea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare și se sancționează contravențional”, prevede Legea 132.

În plus, susțin polițiștii de circulație din Botoșani, proprietarul unei mașini abandonate pe spațiul public poate beneficia de culpă comună în cazul în care mașina staționată este lovită de un alt șofer.

Amenzile pentru neasigurarea RCA a mașinilor abandonate pe spațiul public pot merge până la 2.000 de lei. 

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției”, mai prevede actul normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *