ING, BCR sau BT te pot lăsa fără cont dacă nu faci asta acum. Sute de mii de români care dețin carduri de salariu pot rămâne blocați

Din toamna lui 2019 România are legislație pentru o nouă directivă europeană. În ceea ce te privește, trebuie să știi ce ai de făcut cu contul tău bancar. Încă din septembrie 2019, ING Bank a transmis o informare pentru toți clienții. Banca s-a pregătit încă de atunci pentru câteva schimbări destul de mari pentru internet banking și e-commerce. Acestea vin pe fondul adoptării, la nivelul Uniunii Europene, a Regulamentului Delegat (UE) 2018/389.

Noile reglementări completează Directiva UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European și a Consiliului (PSD2). Sunt afectate, în bine, standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare.

Apoi, pe 8 noiembrie, Klaus Iohannis a promulgat legea privind activitatea de emitere de monedă electronică. Pe scurt, e vorba despre transpunerea în legislația locală a directivei europene PSD2. Astfel, tranzacțiile cu cardul și administrarea conturilor la bănci vor fi diferite. Legea a ajuns la Iohannis pe 23 octombrie, dar România trebuia să o aibă încă din ianuarie 2018. În fine, din noiembrie e oficială.

Cum te afectează PSD2 în relația cu banca

Ce s-a întâmplat după transpunerea prevederilor PSD2 în legislația locală e că Banca Națională a României a cerut băncilor să actualizeze datele despre clienți. Ce trebuie tu să știi e că, și dacă ai ignorat mailul de la bancă, tot trebuie să actualizezi datele. Altfel te poți trezi cu contul blocat.

Unele bănci din România îți permit să actualizezi online, pentru altele trebuie să te duci la bancă. În principiu, ai nevoie de buletin (sau copie de buletin pentru încărcare în site-ul băncii).

Partea proastă e că, dacă n-ai actualizat datele, riști să te trezești cu contul blocat și să te duci la bancă. În funcție de unde ai cont, durează mai puțin sau mai mult.

Dacă ești persoană juridică, ofițerul de cont îți poate obține de la Registrul Comerțului un certificat constatator și să te chestioneze cu privirele la activitățile pe care le desfășori. Certificatul costă câteva zeci de lei (pe site-ul Registrului Comerțului, de exemplu, e 45 de lei). Ca persoană fizică doar completezi un formular și gata.

În ceea ce privește PSD2 și ce presupune, ai o detaliere aici.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *