Medic epidemiolog DSP Botoșani, despre coronavirus: Acest virus nu reprezintă o noutate și niciun pericol major pentru marea masă a populației. Panica nu este justificată

Medicul epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Irina Alecum, susține că panica creată în rândul populației privind coronavirsul este exagerată și nejustificată. 

Medicul botoșănean susține că acest virus nu reprezintă o noutate și niciun pericol major pentru marea masă a populației. Irina Alecu mai spune că vulnerabili sunt la acest virus persoanele cu afecțiuni asociate, exact ca la gripă, diferența fiind aceea că pentru coronavirus nu există încă un vaccin. 

Coronavirus a existat dintotdeauna. Există mod de diagnosticare doar pentru cazuri extreme, pentru o parte din tulpinile de coronavirus, pentru că vorbim de vreo 40 de tulpini de coronavirus. Tulpina care a fost identificată inițial în China, a creat o panică generală, nu neapărat justificată. Faptul că de curând a fost semnalată și pe teritoriul Italiei, în zone unde avem foarte mulți cetățeni români, a amplificat și mai tare panica în populație. Ceea ce încercăm noi să explicăm este faptul că acest coronavirus se manifestă ca o viroză obișnuită. Manifestările în organismul uman sunt mai domoale decât la o gripă, incomparabil ca atunci când avem o tulpină nouă de gripă, și România a trecut în perioada 2010-211 printr-o epidemie de gripă destul de serioasă. Prin coronavirus trecem în fiecare an, nu prin tulpina aceasta, dar coronavirus avem. De obicei, se tratează doar la medicul de familie simptomatic. Nici măcar nu avem nevoie de niște teste speciale deosebite. Vorbim de un virus respirator comun. Este neobișnuită tulpina de acum, dar cu siguranță într-o lună-două va trece în grupul celor 40 de tulpini comune, care vor fi tratate cu antivirale obișnuite. Mare parte din noi, deja am trecut prin niște tulpini de coronavirus. Nu este nicio noutate pentru organismul nostru. Este o viroză care creează panică mai mult decât orice altceva. Cea mai mare afecțiune pe care o poate produce în acest moment în România este atacul de panică”, a precizat medicul epidemiolog.

Medicul botoșănean a adăugat totodată că numărul deceselor cauzate de gripă este cu mult mai mare decât a deceselor cauzate de coronavirus, la nivel european. 

La rândul său, directorul DSP Botoșani, Teodor Ferariu, a declarat că județul Botoșani este pregătit în orice moment pentru eventualele cazuri de coronavirus. În județ sunt mai multe zone de carantină.

Suntem pregătiți pentru orice situație, inclusiv dacă am avea vreo suspiciune de persoană infectată cu virus și deplasarea lui în zona de carantină. Avem tot ce ne trebuie”, a spus Ferariu.

La nivelul județului sunt 124 de persoane izolate la domiciliu, din care 70 venite din străinătate și restul membri de familie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *