Subunitate de intervenție și Centru de Informare și Pregătire în Situații de Urgență într-un oraș din Botoșani. Vezi proiectul!

Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va face o Subunitate de intervenție și Centru de Informare și Pregătire în Situații de Urgență în orașul Săveni.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului, există un proiect de hotărâre privind darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, a unui imobil trecut în proprietatea publică a statului, precum şi înscrierea acestuia în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Prin proiectul prezentat se propune darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani a unui imobil trecut în proprietatea publică a statului de către Primăria Săveni.


”Diversitatea și dinamica acțiunilor de salvare și acordare a primului ajutor calificat la care a fost necesar sprijinul personalului SMURD în vederea transportării pacienților la spital, precum și a altor intervenții în situații de urgență (incendii, inundații, etc.) au înregistrat o continuă creștere în
ultimii ani, la nivelul orașului Săveni din județul Botoșani. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani se confruntă cu o problemă majoră reprezentată de spațiul insuficient și impropriu de care dispune Garda de Intervenție Săveni, subunitate subordonată Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

În concret, Garda de Intervenție Săveni funcționează într-un imobil aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, pentru care a fost emis avizul tehnic de desființare, ca urmare a uzurii fizice și a pericolului de prăbușire a clădirii în caz de cutremur. În aceeași locație este adăpostită și tehnica din dotare necesară intervențiilor în situații de urgență, iar personalul care asigură intervențiile SMURD își desfășoară activitatea într-o locuință compusă din elemente modulare, aflată în incinta unității, improprie asigurării unor condiții minime de igienă și de sănătate.
Totodată, una dintre vulnerabilitățile identificate în activitatea de pregătire a personalului operativ constă în lipsa centrelor zonale de pregătire pentru situații de urgență, potrivit Strategiei de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada
2016-2025, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 951/2016.

În vederea realizării unui obiectiv de interes public național, cu destinația de Subunitate de Intervenție și Centru de Informare și Pregătire în Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a identificat un teren situat pe raza administrativ-teritorială a orașului Săveni, aflat în proprietatea publică a orașului Săveni, județul Botoșani.

”Suportul financiar necesar pentru realizarea obiectivului menționat va fi accesat prin fonduri europene, respectiv prin Programul Operațional Comun RO-UC 2014 – 2020, Sprijinirea dezvoltării serviciilor de sănătate și accesului la sănătate. Ca urmare a cererii Guvernului, Consiliul Local al Orașului Săveni, prin Hotărârea nr. 55/10.05.2018 a aprobat trecerea imobilului, teren în suprafață de 3266 mp, situat în intravilanul orașului Săveni, județul Botoșani, din domeniul public al orașului Săveni în domeniul public al statului, pentru a fi dat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, precum și declararea acestuia din bun de interes
public local în bun de interes public național”, se mai precizează în proiect.


Trecerea bunului s-a făcut în scopul realizării unui obiectiv de interes public național, cu destinația de Subunitate de intervenție și Centru de Informare și Pregătire în Situații de Urgență în orașul Săveni, sub condiția că, dacă în termen de 5 ani nu se obține autorizația de construire aferentă imobilului construcție, sau dacă nu se păstrează destinația pentru care bunul a trecut în domeniul public al statului, acesta trece, în condițiile legii, în domeniul public al orașului Săveni,

Imobilul care face obiectul proiectului va avea destinaţie specială,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *