Îngrijorător! Peste 8.500 de botoșăneni cu cancer. Medic Spitalul Județean: Cancerul de sferă digestivă a crescut în ultimul timp

Statistici îngrijorătoare prezentate de șefa Secției Oncologie a Spitalului Județean, medicul Mirela Movanu. Numărul bolnavilor de cancer din județul Botoșani crește de la un an la altul, la această dată fiind în evidență peste 8.500 de pacienți cu boli incurabile, față de acum trei ani, de exemplu, când erau cu 1000 de cazuri mai puține. 

Cancerul colorectal, cancerul mamar, de col uterin și cel pulmonar sunt în top, însă, susține medicul oncolog, în ultima perioadă se înregistrează și multe cazuri de cancer digestiv.

Aproape 1100 de botoșăneni sunt diagnosticați cu cancer colorectal, 1050-cu cancer mamar, 600 pacienți cancer pulmonar, lunar fiind luați în evidență aproximativ 100-120 pacienți. 

Cancerul de sferă digestivă a crescut în ultimul timp. Din nefericire, se descoperă și într-un stadiu mai avansat. (…) Există o creștere anuală a cazurilor, variații de la an la an pe localizări. Sunt depistate persoane cu cancer la vârste tinere, 20-25 de ani. Am avut cancer de sân la 20 de ani”, a spus medicul Mirela Movanu. 

Sărăcia, stresul și deficiențele alimentare contribuie la această patologie, susțin medicii. Medicii specialiști vin și cu recomandări.

”Păstrare unei greutăți corporale în limite normale, exerciții fizice. Zilnic ar fi ideal de făcut măcar vreo 30 de minute de exercițăii fizice de intensitate moderată, pentru a evita un stil sedentar. un regim alimentar variat cu legume și fructe proaspete, cereale integrale, evitarea de alcool, tutun și alimente procesate”, a adăugat Movanu Mirela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *