Un bărbat declarat mort de 5 ani, trăieşte, însă singurul lui act valabil e certificatul de deces

Un ieșean în vârstă de 63 de ani a avut parte de o surpriză de proporții, când a vrut să își înnoiască un act. Acesta a constatat că fusese declarat mort, deși el este în viață!
Autoritățile ieșene au fost nevoite să apeleze la instanță, pentru a remedia problema, însă, surpriză!, judecătorii au respins acțiunea! Astfel, recent, reprezentanții Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP) le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai că judecătorii au respins acțiunea, scrie bzi.ro.

„Instanța respinge cererea formulată de reclamanta Direcția Locală de Evidența Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă în contradictoriu cu pârâtul Petrariu Dan, ca neîntemeiată”, au precizat magistrații ieșeni.

Sentința inițială ar fi putut fi atacată, dar, conform datelor oferite de instanță, aceasta nu ar fi fost contestată.

 

O surpriză și pentru autorități

Acțiunea de anulare a actului de stare civilă a fost formulată de către reprezentanții DLEP Iași în cursul anului trecut. Atunci, reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe data de 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Respectivul act de deces fusese întocmit pe baza unei hotărâri judecătorești declarative de moarte de pe data de 7 mai 2013. Decizia a fost emisă tot de către Judecătoria Iași.

„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București – Serviciul Central de Stare Civilă, s-a specificat faptul că Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași, prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”, au precizat reclamanții în fața instanței.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, ieșeanul a plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort, bănuind că bărbatul ar fi decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *