Prefectul judeţului se pronunţă pentru reorganizarea spitalelor şi înfiinţarea unui spital de grad III în judeţ

Cristian Roman, prefectul judetului Botosani

Autorităţile judeţului şi cele sanitare confirmă faptul că nu toate unităţile sanitare din judeţul Botoşani îndeplinesc condiţiile pentru a putea intra în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 aprilie. Potrivit prefectului Cristian Roman, la această dată doar Spitalul municipal Dorohoi, Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” şi cele care au monospecialitate, respectiv Spitalul de Psihiatrie, Sanatoriile Guranda şi Podriga îndeplinesc cerinţele pentru a intra în contract cu instituţia de asigurări de sănătate.

Va fi o problemă importantă pentru că este nevoie de multă înţelegere. Întotdeauna sistemul sanitar a fost reticent la nou şi orice simbare s-a dorit a se produce nu a fost posibilă decât cu acceptul mai marilor sistemului şi aici vorbim de marii profesori universitari. De altfel, există un colectiv de medici care lucrează la o propunere de acest fel, studiem şi noi legislaţia ca să vedem care sunt limitele în care ne putem implica ca reprezentant al Guvernului şi care sunt competenţele noastre. Mă pronunţ pentru medicină adevărată„, a precizat prefectul Cristian Roman.

Autorităţile judeţului militează pentru ca judeţul Botoşani să aibă un spital de gradul III, conform noilor criterii de clasificare ale spitalelor, iar acest lucru se va putea realiza numai dacă Spitalul Judeţean va prelau Spitalul de Copii, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie.

Există posibilitatea ca judeţul nostru să beneficieze de un spital de gradul III, dar trebuie făcute neapărat nişte demersuri. Gradul III este un spital cu o complexitate mai mare, un indice mai bun de plată şi sperăm până la urmă şi salarii mai bune la cadrele medicale. În niciun caz, această reorganizare nu se va solda cu disponibilizări la personalul medical. Asta înseamnă că trebuie făcute nişte demersuri, inclusiv ca unele spitale să se lipească de Spitalul Judeţean„, a mai spus prefectul.

Dacă reprezentantul Guvernului în teritoriu se declară pentru această reorganizare, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, este împotriva acestei măsuri a Ministerului Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *