Copil de 12 ani vândut de părinți în contul datoriilor, la cămătari

La 10 kilometri de Târgu Mureș, în comuna Band, un bărbat sărac, G. Bela, s-a împrumutat 1.000 de lei la un clan de cămătari. Dobânda a fost de 100%. Datoria a devenit uriașă și Bela a dat interlopilor propriul copil, ca să fie pus la muncă, scrie Libertatea.

G. Bela şi soţia lui locuiau în cartierul romilor şi trăiau de pe o zi pe alta, din vânzarea pet-urilor și din alocaţiile celor şase copii. Vânzare înainte de Înviere Era aprilie 2013, înainte de Paşti. Soţia lui Bela se afla în spital, abia născuse, iar bărbatul se împrumutase de la cămătari cu 1.000 de lei. Dobânda era de 100%. În câteva luni, cât a amânat plata, datoria a devenit uriaşă. Aşa că atunci când Bako Jozsef, cămătarul, i-a propus să i-l dea pe băiatul de 12 ani, ca să-i muncească o lună în schimbul banilor, G. Bela a acceptat.

Pe Fodor toată lumea îl striga „Rambo”, pentru energia și forța sa. Avea doar 12 ani şi n-a înţeles mare lucru din ce i se întâmplă.

În casa familiei „stăpânilor” cămătari, băiatul stătea într-o cameră de la etaj, unde avea doar o sobă şi un pat.

Era pus să muncească dis de dimineaţă, de la 6:00 şi până la 23:00, inclusiv sâmbăta şi duminica. Îngrijea de animale și, de multe ori, trebuia să doarmă în câmp pentru a păzi caii, căra lemne din pădure, pământ sau îngrășământ, iar cămătarul îl trimitea, adesea, să fure lucernă de pe terenurile sătenilor.

După o lună, când se pregătea să se întoarcă acasă, Bako Jozsef i-a spus că trebuie să mai rămână, pentru că părinţii lui făcuseră noi datorii. N-a fost lăsat să plece nici când i-a murit unul dintre fraţi şi nici la înmormântarea bunicului. Părinţii veneau să-l viziteze pe Fodor o dată la câteva luni, dar „Jozsef nu ne lasă să vorbim cu el decât pe limba maghiară, ca să înţeleagă şi el”, avea să declare mai târziu mama băiatului, la proces.

Citeşte întreaga ştire: Clanurile iau sclavi! Povestea lui „Rambo”, băieţelul de 12 ani care a fost vândut de părinți la cămătari în contul datoriilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *