Cormoranii au ajuns și la Botoșani. Secretar de stat: O să fie foarte greu. Să știți că toate țările din Uniunea Europeană se plâng de cormorani

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, susține că la Botoșani au ajuns cormoranii, un pericol pentru piscicultură.

Eu nu i-am văzut în piscină, cum a spus domnul Daea, dar îi vedem și pe Dunăre și pe tetrapozi și oriunde, chiar și la Botoșani și Iași”, a declarat Gheorghe Ștefan, la Constanța.

Potrivit evz.ro, specialist în piscicultură, secretarul de stat de la Agricultură a explicat cum, ”în urmă cu 70- 80 de ani, până când să se îndiguiască Dunărea, de la intrarea Dunării în România și până la Insula marea Brăilei, primăvara, la viituri, fluviul avea niște buzunare, niște bălți naturale în care peștele se ducea și se reproducea acolo. Ei, cormoranii aveau coloniile în copacii, care erau de-a lungul Dunării și mâncau exact din aceste buzunare. Odată dispărute astea, s-a indiguit și s-au făcut exploatații agricole, cormoranii au început să avanseze în interior”.

Gheorghe Ștefan spune că sunt ferme piscicole în apropiere de București, la 50 kilometri de Dunăre. ”Era o colonie enormă, care venea dimineața cum răsărea soarele, mânca toată ziua și pe urmă, seara, se întorceau inapoi în aceeași copaci de pe malul Dunării”. Pe fermieri ”îi doare sufletul” când văd zilnic că păsările se scufundă ”și ies cu peștii tăi în cioc”. Problema e că numărul cormoranilor este enorm, ar fi ajuns prea mulți. ”În România ar trebui să acceptăm o populație de cormorani care să asigure perpetuarea speciei. Astăzi, sunt fermieri care pur și simplu plâng când văd câți cormorani sunt, că nu ai ce să le faci. Nu pot să îi atingi, nu poți nici măcar să îi sperii. Un fermier de lângă Călărași, la Ciocănești, a luat amendă consistentă de la poliție doar că a avut un sistem care îi speria, făcea zgomot ca de împușcătură. A fost amendat pentru că acolo, vezi Doamne e Natura 2000. Dar el, ca fermier, ce vină are când dispare jumătate din producție?”

Soluții pentru limitarea numărului de cormorani ar exista. La parlament ar fi un proiect de lege care prevede diminuarea stocurilor de cormorani, prin împușcare. ”Se pare că a și trecut. Sigur, vănătoarea e o soluție barbară, dar nici nu găsesc ce soluție ar mai fi”, spune secretarul de stat Gheorghe Ștefan. Până în 1990 fermierii și pescarii găureau ouăle ca să nu iasă pui. ”Ca să nu ajungă la împușcat. Că și împușcatul e greu. Cormoranii sunt mari, îți trebuie alică mare, sunt foarte greu de vânat”

Oficialul de la Agricultură nu crede că măsura împușcării cormoranilor ar deranja Uniunea Europeană.”Știe UE câți bani dăm noi ca să mănânce cormoranii astăzi?”, se arată deranjat Gheorghe Ștefan, potrivit evz.ro.

One thought on “Cormoranii au ajuns și la Botoșani. Secretar de stat: O să fie foarte greu. Să știți că toate țările din Uniunea Europeană se plâng de cormorani

  1. Ati ras de DAEA sa vad eu cum rezolvati problema cand vor manca tona de peste pe zi dintrun iaz daca vin 300 de bucati ….sa va vad eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *