Centru de zi și două locuințe protejate vor fi realizate în municipiul Botoșani

persoana cu handicapDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani va construi un centru de zi şi două locuinţe protejate, prin Programul de Interes Naţional. 

Acestea vor fi ridicate lângă Casa Garabet Ciomac din Botoşani, unde mai există trei loturi de teren.
Va fi un centru pentru integrarea persoanelor cu handicap în societate, cu un singur angajat. Cei care vor locui în centru, vor trebui să se gospodărească singuri”,  a declarat Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani. 

Proiectul va fi cofinanţat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități prin Programul de Interes Naţional „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.

Proiectul își propune înființarea a 3 servicii sociale (un centru de zi și două locuințe protejate) prin care să se asigure îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate, dezinstituționalizarea a 20 de persoane din centrele rezidențiale și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, concomitent cu oferirea alternativelor de sprijin pentru viață independentă și integrarea în comunitate.

Scopul proiectului este dezvoltarea de noi servicii sociale prin care să se asigure atât îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate și dezinstituționalizarea sau prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, cât și oferirea de alternative de sprijin pentru viață independentă și integrarea în comunitate. Locuința protejată este un serviciu social alternativ centrului rezidențial clasic. Cei 20 de beneficiari ai locuințelor protejate sunt și beneficiari ai centrului de zi care va fi creat. În aceste servicii sociale beneficiarii vor capătă și dezvolta deprinderi de viața independente în vederea integrării în comunitate.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: rReducerea cu 20 a numărului de persoane adulte cu dizabilități instituționalizate în centrele rezidențiale clasice, înființarea a 2 locuințe protejate pentru 20 persoane adulte cu dizabilități provenite, din centrele rezidențiale clasice, respectiv din Centrul de îngrijire și asistență Dorohoi, Centrul de îngrijire și asistență Leorda, Centrul de îngrijire și asistență Adășeni, Centrul de recuperare și reabilitare Ionășeni, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Dersca, Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități ”Lucie Lecomte” Botoșani  și Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Stăuceni, înființarea unui centru de zi pentru minim 30 de persoane adulte cu dizabilități, beneficiare ale noilor servicii sociale din locuințele protejate și din comunitate și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate, beneficiare ale serviciilor sociale oferite de centrul de zi nou înființat


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *