Trei botoșăneni au murit în incendii în 2019. Numărul victimelor provocate de foc este în scădere

Trei persoane și-au pierdut viața, anul trecut, în urma unor  celor 661 de incendii care s-au produs anul trecut în județul Botoșani, se arată într-un bilanț prezentat, joi, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

Numărul persoanelor decedate în incendii în 2019 a fost în scădere considerabilă față de 2018, atunci când au fost înregistrate nu mai puțin de 16 victime ale focului. 

„Scăderea numărului de victime se datorează și numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă derulate în cadrul campaniilor naționale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ”R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, a campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulate la nivelul județului, unică la nivel național”, susțin reprezentanții ISU.

Din totalul celor 661 incendii, 202 au fost incendii de vegetație uscată

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (123 incendii); coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (104 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (65 incendii); acțiune intenționată (41 incendii); fumatul în locuri nepermise (30 incendii); cenușă/jar scântei (25 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (24 incendii); jocul copiilor cu focul (12 incendii); autoaprindere/scântei mecanice (11 incendii); scurgeri produse inflamabile (6 incendii); alte cauze (trăsnet, defecțiuni tehnice în exploatare – 18 incendii). Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la cca. 40.000.000 lei. Pagubele au fost estimate la cca. 7.000.000 lei.

Majoritatea incendiilor (84,53%) s-au produs în gospodăriile cetățenești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *