Decizia luată de Guvern în privința pensionării în învățământ. Ce se întâmplă cu femeile

Guvernul a decis că învățătoarele și profesoarele se vor putea pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbații, dacă vor.

Decizia pune legislația actuală în acord cu o decizie a Curții Constituționale, după ce mai multe femei din învățământ au reclamat în instanță că sunt discriminate față de bărbați. Dar în vreme ce se discuta tot mai des despre mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, la cerere, datele oficiale pe anul trecut arată că românii își doresc cu totul altceva. Două treimi dintre pensionarii de astăzi s-au retras din activitate mai devreme cu cinci ani decât prevede legea.

Până acum, femeile din învățământ care voiau să rămână la catedră după vârsta de pensionare trebuiau să meargă la secretariatul școlii și să depună o cerere ca să poată rămâne la catedră. Mai departe, era decizia conducerii instituției școlare dacă rămâneau să nu în activitate.

Prin ordonanța de urgență, Guvernul a decis să schimbe Legea Educației. Femeile vor putea opta să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca bărbații. Dorința lor nu va mai depinde de altcineva.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului„Persoanele de gen feminin, opțional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, așa cum este permis în Codul Muncii și pentru celelalte categorii de profesii.″

În prezent, vârsta de pensionare standard pentru femei este de 61 de ani, dar va crește la 63 de ani până în 2030, iar pentru bărbați este de 65 de ani.

Decizia extinde perioada până la care pot lucra femeile cadre didactice. Ele pot solicita să rămână în activitate încă trei ani peste vârsta de pensionare, adică până la 68 de ani. În tot acest timp, rămân titulare pe post. Acum lucrează în școli 4.160 de pensionari, bărbați și femei, plătiți cu ora, arată datele Ministerului Educației.

Marius Nistor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ„Apare și problema capacității fizice de a-și desfășura activitatea pesta vârsta standard de pensionare. Oare vor putea să facă acest lucru, pentru că activitatea didactică implică un stres formidabil.″

De cealaltă parte, prelungirea activității seniorilor din învățământ ar rezolva, parțial, problema deficitului de personal.

Femeie: „Nu contează vârsta, contează rezultatul la clasă.”

Femeie: „Ca să fie în rând cu tineretul, trebuie să se studieze, să se adapteze noilor generații.”

În vreme ce Guvernul pregătește un proiect pentru ca românii să poată ieși, dacă vor, la pensie la 70 de ani, datele oficiale arată că mulți se gândesc să iasă mai devreme înainte de limitele prevăzute de lege.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, din numărul total de români pensionați anul trecut, peste 80.000, adică 60% din total, s-au pensionat anticipat. Bărbații au ieșit la 60 de ani și jumătate, în loc de 65, cât prevede legea, iar femeile la puțin peste 58 de ani.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *