Gata cu inversiunea termică. Vortexul aduce iarna şi în România. Când se anunţă primele ninsori adevărate

Prognoza meteopare să devină ceva mai prietenoasă cu iubitorii iernii. Meteorologul Romica Jurca a explicat la România TV de ce avem o iarnă fără zăpadă şi cu temperaturi neobişnuite în raport cu alţi ani şi a venit şi cu o veste bună pentru amatorii de zăpadă.

Vremea neobişnuită pentru această perioadă a anului poate fi pusă pe seama inversiunii termice, a explicat meteorologul Romica Jurca la România TV. Acesta constă în faptul că, în loc ca temperaturile să scadă treptat cu 0,5 – 1 grad Celsius la fiecare 100 de metri altitudine, temperaturile cele mai scăzute se înregistrează în apropierea solului. Astfel s-a ajuns în situaţia ca la munte, la altitudini mari, cum ar fi la Bâlea Lac, Vârful Toaca sau în alte zone în care în general temperaturile sunt negative inclusiv ziua, maximele să ajungă şi la 4-5 grade Celsius, în timp ce în zonele de câmpie este mai frig decât de obicei.

În zilele următoare este posibil ca, datorită schimbării direcţiei şi a intensităţii vântului fenomenul de inversiune termică să nu se mai producă şi să intrăm într-un normal termic al perioadei. Probabilitatea apariţiei ninsorilor va fi mai mare începând cu data de 23 decembrie, a precizat Romica Jurca.

Între 17 si 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va creşte spre finalul intervalului.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va fi apropiată de normalul aceastei perioade din an. Dupa 18 ianuarie, până pe 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 4 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ceva mai ridicată în unele zile, vor fi posibile precipitații în general slabe.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com