Autoritățile din Botoșani, în alertă din cauza gripei aviare

Autoritățile sanitare din Botoșani sunt în alertă din cauza gripei aviare. Și asta după ce la o fermă de tip comercial din localitatea Seini, județul Maramureș, a fost diagnosticată gripa aviară la păsările staționate într-o hală a societății.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani recomandă vaccinarea antigripală cu vaccin sezonier a persoanelor expuse la contactul cu păsări bolnave sau moarte, spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun, iar în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar, evitarea manipulării păsărilor moarte, achiziţia de carne de pasăre şi ouă numai din magazine autorizate, anunţarea medicului veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

Mai mult, aceștia au o serie de recomandări și pentru modul de preparare a carnei de pasăre. Se separă carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate, nu trebuie folosit același cuțit sau instrument de tăiat pentru a preqăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate, prelucrarea termică a cărnii de pasăre şi ouălor timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *