Angajatori botoșăneni sancționați de inspectorii muncii. Ce nereguli au găsit

Mai mulți angajatori botoșăneni au fost amendați de inspectorii muncii, în urma unor controale efectuate în cursul lunii decembrie a anului trecut. Potrivit ITM, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 57 angajatori, cu un număr de 1943 salariaţi din care 979 femei şi un minor. Au fost sanctionaţi 5 angajatori, au fost dispuse 42 măsuri, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale din care 3 avertismente şi 2 amenzi în valoare totală de 4.000 lei.

Au fost aplicate sancţiuni pentru : încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor.

Tot în cursul lunii decembrie 2019, în cadrul domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă, au fost efectuate controale la 41 agenţi economici, fiind constatate 94 neconformităţi şi au fost dispuse 99 măsuri. Au fost aplicate 94 sancţiuni contravenţionale, dintre care 93 avertismente şi o amendă în valoare de 8000 lei.

De asemenea, 3 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajator către ITM; – 5 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM, un eveniment a fost comunicat de către ITM către IM, și  au fost înregistrate 2 persoane accidentate, în accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:  lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor”, potrivit unui comunicat al ITM Botoșani.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul domeniilor
Sănătate şi Securitate în Muncă şi Control Relaţii de Muncă, în cursul lunii
decembrie 2019 este de 12.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com