Comuna pasionaţilor de dans. Povestea ineditului ansamblu de dansuri populare din Botoșani

În Comuna Cordăreni, judeţul Botoşani, localnicii sunt pasionaţi de dansul popular. Ba chiar reuşesc să-i molipsească pe toţi cei care ajung temporar pe acele meleaguri, inclusiv pe navetişti, fie medici, profesori sau ingineri. Pasiunea pentru dans a fost menţinută din generaţie în generaţie, de cel puţin câteva sute de ani. Inclusiv dansurile locale au fost păstrate cu sfinţenie, scrie Adevarul.

Acest microb al dansului intrat pe sub piela oamenilor din Cordăreni a dat naştere unui ansamblu devenit deja legendar. Se numeşte ”Cordăreanca” după numele locului şi are deja o vechime de aproape jumătate de secol. Mai mult decât atât, acest ansamblu este cu totul inedit, din el făcând parte toate cele trei generaţii de dansatori, de la înfiinţare până în prezent. Chiar şi copiii de grădiniţă se pregătesc astăzi pentru a lua locul unei noi generaţii în ansamblu. La Cordăreni, până şi primarul dansează în ansamblu. 

Cordăreni este o comună îndepărtată, aflată la mai bine de 35 de kilometri de municipiul Botoşani, reşedinţa de judeţ. Satele sunt grupate la poalele unei păduri dese şi întinse, pe alocuri izolată de lume. Comuna are şi o tradiţie îndelungată, cu rădăcină în Evul Mediu, pe vremea când oamenii locului făceau corzi pentru arcurile oştenilor voievozilor moldoveni. De aici venea şi o renumită companie de arcaşi care a luptat în multe războaie contra tătarilor, turcilor sau polonezilor. Poate tocmai de aceea aici s-au păstrat multe dintre obiceiurile celor vechi, în special dansul.   

Nu există om în Cordăreni care să nu ştie a juca, fiecare dans fiind învăţat din generaţie în generaţie. Ion Mocanu are peste 65 de ani şi este unul dintre cei mai renumiţi dansatori din Cordăreni. Îşi aduce aminte că filmul dat la căminul cultural şi dansurile populare erau singurele distracţii veritabile ale tinereţii sale.

Fiind tineri, nu erau atunci calculatoare, televizoare. Adică, televizoare erau, dar nu aveam noi. Distracţia noastră erau filmele care se dădeau la căminul cultural. Apoi erau balurile. Aici toată lumea dansa. Şi se dansa muzică populară. Era o plăcere aparte a oamenilor de aici. Atunci când dansai te simţeai mai uşor, mai înălţat cu sufletul. Zburai! Şi cui nu-i place să zboare?”, spune Ion Mocanu.   

Un ansamblu de legendă fondat de tehnicieni veterinari  

Săteanul spune că a prins şi mai mare drag de dansurile populare odată cu anii petrecuţi la şcoala tehnică din Cordăreni.

Eu am fost la Şcoala Tehnică Veterinară din Şendriceni (judeţul Botoşani) care a avut un nucleu artistic foarte dezvoltat. Era prin 1967. Se numea ansamblul lor ”Albăstriţa Şendriceni” şi obţinuse locul I pe ţară la licee. Noi, bobocii, ne uitam la ei cu jind şi cu drag. Doream şi noi să dansăm acolo pe scena mare. De acolo am prins şi mai mare drag de dans. Am avut noroc că profesorii puneau fetele mai mari să ne înveţe pe ăştia mai mici. Şi am învăţat să dansez aşa ca la carte. Mi-a plăcut şi am învăţat repede”, spune Ion Mocanu. După şcoală, ajuns acasa în Cordăreni, Ion Mocanu şi-a urmat visul. Devenise tehnician veterinar în comună, dar după serviciu s-a apucat să convingă oamenii să facă un ansamblu de dansuri populare. ”Dansuri de la noi din zonă”, spune Ion Mocanu.

Citeste mai mult: adev.ro/q3euq7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *