Doliu la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Un apreciat actor s-a stins din viață

Teatrul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani este în doliu după ce un apreciat actor s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. Este vorba despre Traian Andrii.

Printre interpretările sale s-au numărat:  Spanul in „De-as fi Harap Alb”; Decebal in „Intemeietorii”; Urecheatul in „Mobila si durere”; Batranul servitor in „Neintelegere”; Seful Garii in ”In seara asta nu castiga nimeni”; Garda de corp in ‘Ultimul Sutto”, Vulpasin din „Domnisoara Nastasia”. De asemena a jucat în „Cucoana Chirita”,  „Un veac de singuratate”, „Cea mai pretioasa nestemata”, „A douasprezecea noapte”, ”Suflete Moarte”, „Apus de Soare”, „Viforul”, „Make love not war” dar și în „Amintiri din copilarie”.

L-am vazut de putine ori bucurandu-se, doar personajele lui il defineau iar nobletea omului, creator, le transforma dupa o procesare si o intensa confruntare cu sine. Parca acei ani in care fusese hamal in port si apoi taximetrist in Capitala, il invatase ca nimic in viata asta nu se dobandeste fara munca. Munca si in teatru pentru actorul Traian Andrii a fost una non-stop. Asa stie el sa-si faca profesia si asa o va face mereu. Freamatul din timpul repetitiilor nu-i lasa timp sa fie „neserios”. Nu mi-l amintesc sa se fi opus vreodata viziunii regizorale, desi un clasic convins. Pentru el teatrul inseamna eliberare de singuratate si atunci se lasa vrajit de „vorbele” personajelor sale si se lasa purtat de ele intr-un dans serpuitor sau vesel. Intelegea mereu si ezitarile personale dar si pe cele ale colegilor lui. Rareori se enerva sau se supara. Se revolta intr-un fel in care doar oamenii extrem de generosi stiu sa o faca intelegand ca procesul de creatie scenica e unul anevoios si ca partenerii de scena ii sunt egali. Nimic egoist nu aducea cu sine actorul Train Andrii in scena. Aducea doar acele senzatii unice care-i apartineau, cu magnetism si toata lumea devenea deodata atenta la el”, spunea despre el actrița Petronela Lorena Chiribuță.

 

2 thoughts on “Doliu la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Un apreciat actor s-a stins din viață

  1. Dumnezeu sa il ierte.
    Un mare actor, isi trăia rolurile cu responsabilitate,mereu serios cu munca sa…..la fel si Stefan Ciubotarasu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *