IPS Teofan a mai botezat doi copii din Botoșani. Sunt fii de preoţi

Urmând unei frumoase tradiții, aceea de a sluji, începând cu cel de-al cincilea copil, la Taina Botezului pruncilor din familiile de preot din Arhiepiscopia Iașilor,  Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan s-a aflat sâmbătă, 14 decembrie, în protopopiatele Darabani și Botoșani. Pruncii Filofteia Smeu și Nectarie Bolohan au primit Taina Botezului prin slujire arhierească, aducând bucurie atât părinților și rudelor, cât și întregii comunități din care fac parte, scrie Doxologia.ro.

Vizita Mitropolitului Moldovei și Bucovinei în județul Botoșani a debutat cu primirea a șase coruri de colindători la sediul Protoieriei Botoșani.

În continuare, ierarhul s-a deplasat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Comănești, comuna Suhărău, Protopopiatul Darabani unde a slujit, alături de pr. protopop Costică Pînzariu și de un sobor de preoți și diaconi, la Taina Botezului pruncei Filofteia Smeu, cel de-al șaptelea copil al părintelui paroh Paul Andrei Smeu și al preotesei Claudia Elena. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Heruvimii” de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamț, dirijat de prof. Marius Corugă. Alături de familia și prietenii părintelui paroh, credincioși din Botoșani și Neamț au fost prezenți la eveniment.

„Aceasta este bogăția cea mare pe care Dumnezeu, prin Biserica Sa și prin noi, nevrednicii slujitori, o oferă fiecărui prunc care se botează: Hristos i-a chip într-însul și Duhul Sfânt își așază pecetea. De aceea este așa de mare această Taină a Botezului și de aceea rugăciunea preotului este atât de stăruitoare, ca această bogăție, taina arvunii, să fie nefurată”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul rostit cu acest prilej, după care i-a oferit în dar pruncei Filoteia o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştină.

La final, pr. paroh Paul Andrei Smeu a fost hirotesit de IPS Mitropolit Teofan întru iconom stavrofor, după care ierarhul a sfințit Casa socială „Sfânta Filofteia” și pictura exterioară a bisericii și a binecuvântat lucrările de renovare. Binefăcătorii și cei care s-au implicat în lucrările de la parohia botoșăneană au primit, de asemenea, distincții de vrednicie.

„Casa «Sfânta Mare Muceniță Filofteia» va fi un loc pentru alinare sufletească și trupească. Vă mulțumim, Înaltpreasfinția Voastră, pentru toată dragostea și tot ajutorul pe care ni l-ați dat în toată perioada de când am fost numit preot în această parohie, prin ajutoarele financiare, prin sfaturile și sprijinul moral și sufletesc mi le-ați dăruit de fiecare dată”, a subliniat pr. paroh Paul Andrei Smeu.

Înainte de a părăsi Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Comănești, IPS Părinte Teofan a fost colindat de un cor de copii și de un cor de bărbați format din primar, preot, medic, învățător, etc.

Și botezul pruncului Nectarie Bolohan, cel de-al cincilea copil al părintelui Constantin George Bolohan și al preotesei Liliana, a adus a adus bucurie atât părinților și rudelor, cât și întregii comunități, Sfânta Taină fiind săvârșită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Taina Sfântului Botez a avut loc la biserica Spitalului de copii din Botoșani, fiind săvârșită alături de un sobor de preoți și diaconi din care nu a lipsit părintele protopop Lucian Leonte.

„Nașterea Domnului Hristos înseamnă coborârea lui Dumnezeu pe pământ și așezarea Lui în inima lumii. Cu cât omul este mai nevinovat, cu atât se realizează într-însul taina întrupării lui Hristos, Dumnezeu-Omul. Am săvârșit Taina Sfântului Botez pentru micuțul Nectarie și ne-am rugat lui Dumnezeu ca taina credinței, prezența lui Hristos-Domnul în harul Său, iubirea Tatălui Ceresc și pecetea Duhului Sfânt să se așeze înlăuntrul ființei sale ca bogăția cea mai de preț, tezaurul cel mai scump, pe care nici o altă stare nu-l va depăși ca importanță, ca adâncime și cuprindere, ca deschidere spre veșnicie”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul rostit cu acest prilej, după care i-a oferit în dar pruncului Nectarie o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştină.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost colindat de tinerii comunității și a primit o icoană cu Sfântul Ierarh Dosoftei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *