Opt frăţiori sărmani din Botoșani locuiesc într-o singură cameră încălzită, în această iarnă

Foto: Observator

Când vii pe lume în sărăcie lucie, într-o casă mică, roz, viaţa ta poate fi orice altă culoare, mai puţin roz. Nu e un scenariu de film, e fix ceea ce trăiesc opt copii din Botoşani. Să ceară ceva, li se pare prea mult. Totuşi, păstrează în suflet o speranţă că acum, de sărbători, oamenii pot deveni acel Moş Crăciun care i-a tot ocolit, scrie Observator.tv.
Într-un sat din Botoşani, într-o casă mică, cu pereţi roz, stă o familie cu o viaţă nu foarte roz. 10 suflete care tocmai se pregăteau să îl întâmpine pe Moş Nicolae atunci când noi le-am trecut pragul.

Aveau ghetutele pregatite, dar degeaba. Aşa e-n fiecare an. Nu-i nimic. Paula, sora cea mare, face preventiv, lista pentru Mos Craciun. Ştie ea prea bine ce-şi doreşte fiecare. Lucruri mărunte, dulciuri si cateva jucarii. Dar in sinea ei e mereu un gand pe care n-a indraznit niciodată să îl pună pe hârtie: şi-ar dori o viaţă mai bună pentru ea şi fraţii ei.

(Reporter): Care e dorința ta cea mai mare și cea mai mare?

(Paula): Să reușesc în viață, să ajung ce îmi doresc și să am o familie, nu la fel de numeroasă ca a mea, că am văzut că este greu. Noi, copiii, avem unele dorințe, părinții nu ni le pot îndeplini.

Părinţii nu prea au planuri de viitor pentru copii. Paula ar vrea să devină avocat. Şi pentru asta învaţă cât poate de bine, pentru asta face zilnic naveta la Botoşani.

PAULA POPOVICI, elevă: Eu, fiind la liceu, am nevoie de multi bani pentru naveta, pentru unele lucruri de la școală. Banii sunt mai puțini iarna, deoarece tata nu poate sa lucreze iarn. Iarna ne descurcăm cu venitul pe care-l avem din alocații, cu bursele, cu banii pe care ii avem de liceu. Noi am vrea ca tata sa mearga in alte părți sa muncească, dar a inceput sa imbatranească.

De-o viaţă, tata munceşte cu ziua. Dar acum, de când s-a operat, nici asta nu mai poate face. Singurul venit al familiei a rămas alocaţia copiilor.

PETRU POPOVICI, tatăl copiilor: Poate ma fac bine si mai merg la lucru pe unde o sa mai apuc si eu daca o sa fiu bine. Speram sa trecem cu bine si peste iarna asta!

Ca sa fie siguri ca le ajung lemnele de foc in iarna asta, încălzesc doar o cameră. Şi dorm acolo toţi 10.

ESTERA POPOVICI, mama copiilor: E cam greu să stăm 10 persoane într-o cameră. Noi, seara, când ne culcăm, mai băgăm un pat aici în cameră și mai dormim. Plus mai am băieții ăștia care mai stau la mama mea. Când vin acasă ne îngrămădim toți într-o cameră.

In camera asta stau, înghesuite, şi toate visurile lor, şi toate planurile de viitor. Pe care Timotei, la 13 ani, abia dacă îndrăzneşte să le spună cu voce tare.

Vezi AICI VIDEO!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *