Proiect de lege: polițiștii ar putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații

Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe trotuar sau pe alte spații, dacă împiedică traficul sau pun în pericol participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege adoptat de comisia de specialitate și care urmează să primească votul final în Camera Deputaților. Un proiect de lege inițiat de deputatul USR Cătălin Drulă ar putea schimba Codul Rutier cu privire la staționarea ilegală a mașinilor, oferind mai multă putere polițiștilor.

În prezent, ridicarea mașinilor poate fi dispusă de către poliție doar dacă acestea sunt staționate ilegal pe partea carosabilă. Proiectul prevede eliminarea sintagmei “pe partea carosabilă”, astfel că polițiștii ar putea să aibă posibilitatea să sancționeze parcarea neregulamentară a mașinilor pe trotuare sau orice alte spații.

“Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, arată inițiatorul proiectului.

Dacă proiectul va trece de Camera Deputaților, mai are nevoie doar de promulgarea președintelui Iohannis pentru a intra în vigoare.

Sursa: profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *