Ministerul Culturii ia o decizie în premieră în cazul Memorialul de la Ipotești

Casa memoriala Eminescu Ipotesti
Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu” a fost acreditat, în premieră, de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale. Instituţia, care include, printre altele, Casa Memorială „Mihai Eminescu”, dar şi Bisericuţa familiei Eminovici, a primit o astfel de acreditare pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în 1992.
„Acreditarea reprezintă condiţia necesară pentru funcţionarea muzeelor şi a colecţiilor publice, indiferent de forma de constituire, de proprietate şi administrare a patrimoniului”, se arată în comunicatul de presă al Memorialului Ipoteşti.

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu”, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică şi cu denumirea actuală, funcţionează, începând cu 1 aprilie 1992, în subordinea Ministerului Culturii, prin preluarea, pe bază de protocol, de la Prefectură a Memorialului Mihai Eminescu” Ipoteşti. Acum este în subordinea Consiliului Judeţean. Sectorul muzeal al Memorialului Ipoteşti cuprinde Casa memorială „Mihai Eminescu”, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Mormintele Familiei Eminescu, Casa ţărănească de epocă şi Muzeul tematic „Mihai Eminescu”.

În total, Memorialul dispune de 11 săli pentru expoziţii permanente şi patru săli pentru cele temporare. Instituţia dispune de un fond de 38.752 unităţi de bibliotecă şi un număr de 797 de bunuri culturale mobile ce alcătuiesc Fondul Documentar Ipoteşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com