Valuri de aer polar vor lovi România. Meteorologii trag semnalul de alarmă

Valuri de aer polar vor lovi România în luna decembrie. Meteorologii trag semnalul de alarmă cu privire la fenomenele cu care se vor confrunta oamenii. Se anunță ger, ninsoare, viscol și ceață persistentă. Dacă până acum vremea a fost destul de caldă pentru perioadă actuală, în următoarele săptămâni lucrurile se vor schimba drastic.

ANM anunță că România va fi lovită de un val de aer polar, numit și anticiclonul est-european. Temperaturile vor scădea drastic și vor urma perioade de ninsoare, viscol, îngheț și ceață.

De asemenea, potrivit meteorologilor, nopțile vor fi deosebit de geroase, asemenea celor din regiunea arctică, și că există posibilitatea să se înregistreze temperaturi de sub -20 de grade Celsius, așa cum s-a întâmplat în 2002.

„Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub minus 20 de grade Celsius, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927, 1902 etc”, ANM

Meteorologii au mai anunțat și că intensificările vântului vor produce viscol, mai ales în Câmpia Munteniei, Dobrogea și estul Moldovei.

„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei. Va fi ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă”, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com