Polițiștii botoșăneni vor intensifica patrulările în teren în luna decembrie. Ei vin cu recomandări pentru cetățeni

politisti si jandarmi in piata2Poliţiştii botoşăneni vin în întâmpinarea cetăţenilor cu o serie de sfaturi preventive, astfel încât să nu devină victime ale infracţiunilor, iar luna cadourilor să fie o perioadă de bucurie.

  La cumpărăturile în magazine:

 Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar! Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!

Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!

Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!

 De asemenea, pentru a preveni furturile din autoturisme, atunci când le parcați în locurile special amenajate din zona supermarketurilor, asigurați portierele!

  Nu lăsați în autoturism obiecte personale, şi nici actele autoturismului, pentru că acestea pot fi sustrase și folosite, ulterior, de infractori!

 Nu lăsați la vedere, în interiorul autoturismului, obiecte de valoare care atrag interesul hoţilor, cum ar fi genţi de voiaj, poşete, borsete, genţi tip „Diplomat”, aparatură electronică etc.!

În mijloacele de transport în comun:

 Când aşteptaţi în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră!

Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul!

Poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix in autovehicul!

Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun!

Nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des „vizitate” de către hoţi!

Dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

În trafic:

          În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), atât conducătorii de vehicule, cât şi pietonii trebuie să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

          Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

  Folosiţi luminile de întâlnire pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Respectaţi limitele legale de viteză!

În această perioadă, poliţiştii vor intensifica patrulările în teren pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în rândul comunităţii, precum şi pentru desfăşurarea în condiţii optime a traficului rutier.

În situaţia în care deveniţi victima unei fapte antisociale, adresaţi-vă celui mai apropiat poliţist sau apelaţi numărul unic de urgenţă, 112!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *