Vouchere de vacanță 2020, schimbări importante pentru bugetari. Se dau mai mulţi bani, dar apar şi restricţii

Modul de acordare a voucherelor de vacanță și valoarea acestora se schimbă radical. Vor fi introduse voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon. Angajaţii pot opta pentru o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute legal, vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

Angajații vor putea opta doar pentru o singură categorie de vouchere. Firmele care vor primi vouchere extrasezon în alte perioade decât cele prevăzute legal vor fi sancțioante cu amenzi de peste 50.000 de lei și riscă să nu mai poată primi astfel de tichete pe o perioadă de doi ani.

Un angajat poate primi în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei sau vouchere care pot fi utilizate în extrasezon în valoare de 2.080 de lei. Aceștia trebuie să își exprime opțiunea cu privire la varianta de tichete pe care o doresc până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Noile vouchere nu vor putea fi folosite pentru achiziționarea online a pachetelor de servicii turistice. Excepție vor face cazurile în care unitatea afiliată implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății.

Primul ministru Ludovic Orban a anunţat, recent, că Guvernul nu va renunţa la acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public. „Decizia Guvernului este aceea de a menţine voucherele de vacanţă”, a afirmat şeful Guvernului.

Premierul Ludovic Orban cataloghează drept „fake news” ideea conform căreia Guvernul ar urma să renunţe la acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public.

„Eu am spus, îmi doresc ca şi companiile să poată să ofere aceste vouchere de vacanţă angajaţilor din mediul privat. Asta este poziţia oficială a partidului. Sigur că, de-a lungul timpului, în activitatea politică, mai apar declaraţii, dar decizia noastră, care este practic decizia Guvernului, este aceea de a menţine voucherele de vacanţă”, a afirmat Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri de către Virgil-Daniel Popescu.

Primul ministru a adăugat că voucherele au ajutat la dezvoltarea turismului, dar că Guvernul este interesat şi de capacitatea de a atrage un număr cât mai mare de turişti străini în România prin dezvoltarea infrastructurii şi printr-o „promovare adecvată a destinaţiilor turistice, care, din păcate, până acum nu s-a făcut”.

PROIECTUL DE LEGE AICI

Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic.

Voucherele de vacanță pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achiziția online a pachetelor de servicii turistice, cu excepția situației în care unitatea afiliată implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății. În aceste cazuri, unitatea afiliată trebuie să înştiinţeze unitatea emitentă să configureze caracteristicile suportului electronic în sensul efectuării de plăţi online.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *