Autoritățile sanitar-veterinare, în alertă. Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din județul Botoșani

Autoritățile județului sunt în alertă după ce pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din comuna Hănești.  Prefectul Dan Șlincu a declarat că s-a primit pe 30 noiembrie, de la București, confirmarea de pestă porcină la un porc domestic. Luni, membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit pentru a dispune noi măsuri.

Până sâmbătă, Botoșaniul nu a mai avut niciun focar de pestă la porcul domestic. Au fost 12 focare care au fost închise. Focarul se află într-o exploatație cu un singur porc din Hănești”, a declarat  Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Autoritățile au stabilit o zona de protecție pe o rază de 3 kilometri care va cuprinde localitățile: Hănești, Slobozia și Moara Jorii.

Este o perioadă dificială în care a apărut acest nou focar la porcul domestic, pentru că vine perioada de sărbători și cu acest prilej aș apela la populație, cel puțin din zona de protecție, de a nu înstrăina produse de carne de porc sau porci în alte localități”, a spus directorul DSVSA. 

Vasiliu susține că proprietarul porcului domestic ar fi intrat cu căruța în zona de pădure Hănești, acolo unde virsul este încă prezent la porcul mistreț

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *